Guvernul a aprobat miercuri printr-o hotarare noi reguli privind accesul si circulatia navelor si ambarcatiunilor pe canalele si lacurile interioare din perimetrul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" (RBDD). Indiferent de scop, perioada calendaristica si de durata, accesul si circulatia navelor si ambarcatiunilor pe canalele si lacurile interioare din perimetrul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", cu exceptia bratelor Dunarii, se fac numai pe baza permisului de acces eliberat de Administratia RBDD, informeaza Guvernul.

Navele si ambarcatiunile propulsate care navigheaza in perimetrul RBDD vor fi dotate cu dispozitive electronice de transmitere a pozitiei si vitezei catre statiile fixe, iar sistemul de monitorizare a traficului va fi alcatuit din statii fixe de localizare si identificare nave/ambarcatiuni si radare de supraveghere. Masura are scopul instituirii unui control mai eficient al circulatiei si accesului navelor si ambarcatiunilor in perimetrul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", precum si identificarea celor care nu respecta regulile de circulatie. Prin decizie a Guvernatorului Administratiei RBDD, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ adoptat astazi, vor fi stabilite sistemele de monitorizare pentru orice nava/ambarcatiune monitorizata pentru a i se permite accesul in perimetrul Rezervatiei.

De asemenea, prin actul normativ sunt aduse modificari la regulile de circulatie, in sensul reducerii vitezei maxime a navelor si ambarcatiunilor pe anumite lacuri si canale din perimetrul Rezervatiei, in functie de biodiversitatea din zona. Actul normativ stabileste canalele de navigatie si lacurile interioare pe care este admisa navigatia cu maximum 40 de kilometri pe ora, precum si pe cele pe care viteza maxima de circulatie este de 15 kilometri pe ora. De asemenea, sunt mentionate lacurile si canalele situate in apropierea coloniilor de pasari, pe care este admisa navigatia cu viteza maxima de 5 kilometri pe ora.

Totodata, acostarea/stationarea pontoanelor dormitor in rezervatie va fi permisa doar in punctele mentionate explicit de actul normativ.

In zonele strict protejate, accesul si navigatia sunt interzise.

Fac exceptie de la aceste reguli navele si ambarcatiunile aflate in misiune de serviciu in proprietatea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Administratiei Rezervatiei Biosferei ¬Delta Dunarii¬, Autoritatii Navale Romane, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Sanatatii, altor institutii din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, precum si Garzii Nationale de Mediu.

Supravegherea si controlul respectarii regulilor privind accesul si circulatia navelor si ambarcatiunilor pe canalele si lacurile interioare ale Rezervatiei intra in competenta reprezentantilor Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii". Incalcarea dispozitiilor prevazute de Hotararea aprobata astazi, altele decat cele care intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, conform Legii 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Hotararea adoptata miercuri de Guvern va inlocui regulile privind accesul si circulatia pe canalele si lacurile interioare din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, aprobate prin Ordinul Ministrului Mediului nr. 111/2007.

Ministerul Mediului a organizat consultari publice asupra proiectului de act normativ la care au participat reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor locale, ai asociatiilor de pescari, tour operatori, ai ONG-urilor de mediu si alti factori implicati in procesul decizional legat de Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Noile reglementari sunt promovate in scopul reducerii impactului negativ pe care il are circulatia navelor si ambarcatiunilor asupra ecosistemelor si speciilor din zonele adiacente canalelor si lacurilor interioare din Rezervatie.