Reprezentantul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului a votat marti, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Petrom, impotriva programului investitional propus de companie pentru acest an, insa revizuirea bugetului a fost aprobata de catre actionari. Oficialii AVAS, autoritate care detine aproximativ 21% din actiunile Petrom, si-au motivat actiunea pe faptul ca, desi au cerut planurile de investitii, nu au fost informati in timp util despre intentiile investitionale ale companiei. De cealalta parte, reprezentantii Petrom spun ca au publicat la timp pe site toate documentele care urmau sa fie discutate de actionari.

“AVAS a luat această decizie deoarece, deşi a solicitat proiectele de investiţii, nu i-au fost puse la dispoziţie, în timp util, documentele şi informaţiile absolut necesare pentru formularea unui punct de vedere competent care să-i permită acordarea unui vot în deplină cunoştinţă de cauză”, se arata in comunicatul de presa al AVAS.

Contactati de HotNews.ro, oficialii biroului de presa al Autoritatii au precizat ca reprezentantul institutiei va vota impotriva doar a unui singur punct de pe ordinea de zi a Adunarii Generale de marti, respectiv „Aprobarea investiţiilor Petrom pe anul 2007”. Nu in ultimul rand, acestuia au mai precizat ca “hotararea definitiva asupra acestui punct de discutii apartine actionarului majoritar al companiei”.

Conform unei note publicate pe site-ul Petrom, referitoare la bugetul de investitii revizuit pe 2007 al Petrom, nivelul inestitiilor pe segmentul de explorare si productie a crescut. Oficialii companiei au precizat pentru HotNews.ro ca acest document a fost postat pe site la data de 21 noiembrie 2007, in concordanta cu regulamentul 1 al CNVM.

“In totalul investitiilor pentru anul 2007 este prevazuta o crestere in segmentul de E&P, aceasta fiind partial compensata de volume mai mici ale investitiilor realizate pe alte segmente. Petrom estimeaza ca bugetul de inevstitii pentru anul 2007 va fi suplimentat cu 114 milioane lei”, se arata in documentul Petrom.

Potrivit bugetului revizuit, investitiile pe segmentul de explorare si productie au crescut de la 1,6 miliarde lei la 2,4 miliarde lei.

Potrivit NewsIn, care citeaza surse apropiate intalnirii, revizuirea bugetului Petrom pentru 2007 a fost aprobată în şedinţa extraordinară a AGA de marţi.

Petrom a fost privatizata in anul 2004, iar actionarul majoritar este compania austriaca OMV, care detine 51,011% din actiuni. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului detine 20,64% din actiuni.

Potrivit informatiilor companiei, dupa primele noua luni din acest an, profitul net al Petrom a scazut cu 22% comparativ cu perioada similara dion 2006, pana la 1,54 miliarde lei, in conditiile aprecierii monedei nationale si a variatiilor pretului titeiului. De notat de asemenea ca, in aceste noua luni singurul rezulat in crestere al companiei raportat la aceeasi perioada din 2006 il reprezinta nivelul investitiilor care a fost de 2,3 miliarde lei, in crestere cu 52%.