Sindicatul controlorilor de trafic aerian ATSR acuza, vineri, de dezinformare conducerea Regiei Autonome Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA). Acesta este un nou episod al conflictului dintre conducerea regiei autonome si sindicalisti, care au anuntat greva de avertisment pentru 15 iulie.

Conducerea ROMTSA si sindicatul au intrat in conflict pe fondul negocierilor pentru Contractul Colectiv de Munca.

Joi, conducerea regiei a afirmat ca vrea sa accepte toate revendicarile sindicale care au format obiectul deschiderii conflictului colectiv de munca si care au fost discutate in cadrul procedurii de conciliere.

In replica, vineri, sindcatul ATSR "atrage atentia asupra faptului ca in continuare se urmareste dezinformarea opiniei publice si ascunderea adevarului".

Intr-un comunicat de presa, sindicalistii spun ca, de fapt, patronatul ROMATSA nu le-a solutionat niciuna dintre revendicari.

"Mai mult chiar, patronatul a intrerupt in mod unilateral negocierile", sustin sindicalistii.

Ei mai spun ca "in aceste conditii Sindicatul ATSR a fost nevoit sa declare greva de avertisment".

In context, sindicatul se declara "in continuare" deschis "oricarei intalniri care sa solutioneze revendicarile".

Controlorii de trafic ai ROMATSA au anuntat o greva de avertisment de doua, miercurea viitoare, intre orele 11.00 si 13.00.

Potrivit Digi24.ro, in acest interval, controlorii vor asigura doar 30% din traficul aerian, potrivit sursei citate, care noteaza ca ultimul protest de acest fel a avut loc in 1995.

Sindicalistii sunt nemultumiti de modul in care s-au negociat contractele colective de munca ale controlorilor si acuza faptul ca organigrama institutiei ingreuneaza si incarca numarul de posturi din regia autonoma de stat.

Aproximativ 2.500 - 3.000 de aeronave tranziteaza, in fiecare zi, teritoriul Romaniei. Pe durata grevei, va fi asigurat tranzitul pentru o treime dintre zboruri, ca si pentru aeronavele politiei, SMURD sau alte urgente.

Conducerea ROMATSA renunta "la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor" si "isi exprima intentia de a accepta toate revendicarile sindicale", a declarat, dupa anuntul sindicalistilor, directorul general ROMATSA, Ion Aurel Stanciu.

Acesta a sustinut ca este "de acord cu incheiere contract in format propusa de sindicat cu conditia legala de a fi adus la zi cu realitatea existenta la data negocierii", fara a preciza la ce se refera exact.

Acesta a facut "apel la conducerea Ministerului Transporturilor ca luni sa mijloceasca o intalnire intre patronat si sindicat pentru a incerca o ultima solutie pentru a evita greva".