Gabriel Resources Ltd. a anuntat ca a depus o cerere de arbitraj in fata World Bank's International Centre for Settlement of Investment Disputes ("ICSID") impotriva Romaniei, pentru nedemararea proiectului de exploatare aurifera de la Rusia Montana, scrie marketwatch.com,care citeaza un comunicat al companiei.

Zona miniera de la Rosia MontanaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Compania acuza Romania ca, "prin actiunile si lipsa de actiuni", a blocat implementarea proiectului de exploatare miniera fara nicio compensatie si a cauzat "pierderi semnificative" pentru Gabriel Resources.

Gabriel Resources continua sa caute o solutie alaturi de autoritatile romane, potrivit unui comunicat al companiei (vezi atasament).

Jonathan Henry, presedintele - CEO al companiei, spune in comunicatul citat ca Gabriel Resources "crede in continuare ca interesele tuturor actionarilor, mai cu seama ale statului roman, ar fi servite cel mai bine prin dezvoltarea proiectului, iar compania este disponibila pentru discutii cu presedintele si guvernul Romaniei".

Compania canadiana a amenintat inca din luna septembrie a anului trecut ca va da in judecata guvernul roman si ca va cere despagubiri de pana la patru miliarde de dolari, din cauza "multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii".

Gabriel este reprezentata de White & Case LLP in acest dosar.