Raportul privind privatizarea Petrom ar putea fi amanat pana in 15 iunie 2008, dupa ce membrii comisiei speciale din Senat care ancheteaza contractul Petrom au stabilit marti sa ceara o prelungire a termenului de depunere. Senatorii au ajuns la aceatsa concluzie pe baza solicitarii Biroului Permanent al Senatului de a audia toate personele implicate in privatizarea Petrom. Reamintim ca raportul de ancheta era extrem de drastic, recomandand Guvernului renegocierea contractului.

Vor fi audiati Nastase si DIP

Comisia a decis ca in urmatoare perioada sa fie audiati fostul premier Adrian Nastase, fostul ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, reprezentantul OMV si seful SRI, George Maior.

Senatorul PC Marius Marinescu a motivat aceasta propunere pe baza audierilor care urmeaza a fi facute: "Avem de audiat multi oameni si o sa avem nevoie de timp pentru a elabora concluziile. In plus, luna decembrie va fi ocupata cu bugetul pe 2008 si nu cred ca va fi timp si de altceva".

Propunerea comisiei va fi luat in discutie de Biroul Permanent al Senatului, conform procedurii paralamentare. Comisia parlamentară de anchetă a privatizării Petrom va stabili saptamana viitoare calendarul exact al audierilor dupa ce va discuta in prealabil cu cei nominaliztai pentru a fi chestionati.

Initial, Biroul Permanent al Senatului a retrimis raportul privind privatizarea Petrom inapoi la comisia de specialitate iar marti la prima sedinta a comisiei senatorului PC, Marius Marinescu a propus aduserea lui Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu, un reprezentant al OMV si George Maior. Audierea sefului SRI a fost explicata de senatorul PC Marius Marinescu pe motiv ca SRI nu a trmis la solictarea comisiei un raport privind privatizarea Petrom din acea perioada.

Un raport care s-ar putea lasa cu scandal

Raportul Petrom a fost intors de catre Biroul Permanent al Senatului inpoi la comisie pe 13 noiembrie, pe motiv ca nu a fost semnat decat de doi membri ai comisiei si ca nu au fost efectuate audieri in cazul celor implicati in privatizarea Petrom

Raportul initial sustine ca statul roman a fost grav prejudiciat prin contractul de privatizare a Petrom cu OMV, cerand renegocierea unor clauze contractuale si interventia justitiei. Raportul are numai valoare de recomandare pentru Executiv.