Organizatiile Freedom House Romania, Expert Forum si Centrul Roman de Politici Europene, membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata, saluta decizia Guvernului Romaniei de a publica primele doua proiecte de lege privind achizitiile publice, solicitand totodata prelungirea termenului de consultare publica cu 60 de zile. Termenul actual privind consultarea publica, de numai zece zile, expira la 1 august si este cu totul nepotrivit in cazul unui pachet legislativ de o asemenea importanta. Proiectele de legi au fost publicate pe site-ul Ministerului Finantelor pe 22 iulie. Vezi documentele atasate.

Atat noua lege privind achizitiile publice, cat si legea privind remediile, caile de atac si organizarea CNSC sunt acte normative cruciale pentru o piata a achizitiilor de 15 miliarde euro anual, se arata intr-un comunicat al celor trei organizatii.

Aceste legi transpun noile directive europene. Ele vin sa indrepte si numeroase carente ale legislatiei curente - OUG 34/2006, modificata de peste 20 de ori prin alte ordonante de urgenta. Aduc schimbari profunde, introduc institutii noi precum parteneriatele pentru inovare, unitatile centralizate de achizitii si furnizorii de servicii de achizitii, instituie drept criteriu general de atribuire a contractului "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic", aduc reguli noi - de exemplu pentru tertii sutinatori.

De aceea, consultarea publica trebuie sa fie reala, nu mimata. Trebuie sa ofere cadrul mai multor dezbateri publice in care numerosii actori interesati si afectati de aceste schimbari fundamentale- furnizori de servicii si produse, autoritati contractante, administratia locala si centrala - sa aiba posibilitatea sa-si exprime puncte de vedere avizate, se mai precizeaza in comunicat.

Avand in vedere si perioada de vacanta in care au fost publicate cele doua proiecte, cele trei ONG-uri solicita ministrului Finantelor Eugen Teodorovici sa prelungeasca perioada de consultare publica pana la sfarsitul lunii septembrie.

FHR, EFOR si CRPE fac parte din Initiativa pentru o Justitie Curata, proiect finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009- 2014.