UPDATE"GSK confirma primirea acestei scrisori. Salutam si sprijinim posibilitatea ca oamenii sa ni se adreseze daca au suspiciuni. Vom analiza in profunzime toate chestiunile ridicate. Am raspuns deja persoanei care ne-a trimis emailul si i-am confirmat ca vom analiza cu atentie toate aceste subiecte", anunta compania.

GlaxoSmithKlineFoto: Captura YouTube

Una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, GlaxoSmithKline, care a primit o amenda record anul trecut de 3 miliarde de yuani (483 milioane dolari) pentru coruptie in China, se confrunta cu noi acuzatii de dare de mita catre medici in Romania, scrie Reuters.

Intr-un email de avertizare trimis luni conducerii GSK, compania este acuzata de plati necuvenite catre doctorii romani. O copie a acestui email a ajuns in posesia Reuters.

GSK ar fi platit sute de medici romani intre 2009 si 2012 pentru prescrierea medicamentelor sale, inclusiv tratamentele pentru prostata Avodart si Duodart, dar si Requip pentru Parkinson.

Potrivit e-mailului, medicii erau platiti teoretic pentru diferite discursuri. Trei medici din sase au tinut un singur discurs, desi au fost platiti pentru mai multe, in timp ce ceilalti trei, inclusiv cel mai bine platit, nu au tinut niciun discurs.

Compania a oferit medicilor multe calatorii internationale si a facut platile catre ei sub pretextul participarii la consiliile consultative.

GlaxoSmithKline (GSK), a anuntat la sfarsitul lui 2013 ca nu va mai finanta participarea medicilor la congrese si nici nu-i va mai plati pentru a tine prezentari despre medicamente. GSK a efectuat in China catre oficiali guvernamentali si medici plati de peste 500 milioane de dolari pentru a-si creste vanzarile.