Biroul pentru Fraude Majore (SFO) din Marea Britanie a lansat o investigatie penala asupra companiei petroliere Soma Oil and Gas, care exploreaza dupa titei in Somalia, informeaza Reuters. SFO nu a descris suspiciunile de coruptie care privesc actiunile companiei.

Soma Oil&GasFoto: Captura somaoilandgas.com

Sediul Soma din Londra a fost perchezitionat miercuri.

"SFO a confirmat astazi ca a deschis o investigatie penala asupra Soma Oil&Gas (...) privind acuzatii de coruptie in Somalia", a aratat SFO intr-o declaratie de presa facuta publica vineri.

Soma a aratat ca este "increzatoare ca nu exista o baza pentru acuzatii", precizand ca tine legatura si coopereaza cu autoritatile.

"Soma Oil&Gas si-au desfasurat intotdeauna activitatile in mod complet legal si etic si se asteapta ca aceasta problema sa fie rezolvata in viitorul apropiat", a declarat compania intr-un comunicat de presa transmis sambata.

O sursa diplomatica din Nairobi a declarat pentru Reuters ca Grupul de Monitorizare pentru Somalia al Natiunilor Unite pentru Somalia investigheaza de asemenea Soma, concentrandu-se pe "Acordul de Consolidare a Capacitatilor" incheiat cu Ministerul Petrolului.

Intr-o prezentare pentru investitorii petroliere sustinuta in luna aprilie, Soma a afirmat ca acordul ar face ca firma britanica sa "sprijine salariile personalului si expertilor Ministerului, si (sa furnizeze - n.red) o contributie catre echipamente de birou si amenajari".

Somalia este devastata de un razboi fratricid intre dictatori militari si clanuri concurente inca din 1991, cand a izbucnit razboiul civil in natiunea africana.

In 2013, Soma a obtinut un contract exclusiv pentru studii seismice asupra a 12 blocuri petroliere si gazeifere offshore, care insumeaza 60.000 de kilometri patrati. Contractul ii ofera companiei Soma dreptul de a alege ulterior alte blocuri pe care vrea sa le exploateze.

Abdirizak Omar Mohamed, ministrul somalez al Securitatii, care a semnat acordul in 2013 pe cand era ministru pentru Resurse, a declarat ca ancheta SFO este surprinzatoare.

"A fost o afacere echitabila pentru Somalia. Nu stiu cum a aparut aceasta ancheta sau despre ce fel de coruptie este vorba", a declarat acesta pentru Reuters.