Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) datoreaza Complexului Energetic Oltenia 128.582.978 lei pentru carbunele energetic livrat, informeaza Agerpres.

RAANFoto: raan.ro

Liderul de sindicat Alexandru Tanase a declarat duminica, pentru agentia de presa citata, ca actualul stoc de lignit, de aproximativ 20.000 tone, ar asigura functionarea sucursalei Romag-Termo a RAAN doar pana la 6 august.

"Ni s-au promis 25 de milioane de lei pentru a continua sa mentinem in stare de siguranta echipamentele. Se intarzie nejustificat alocarea acestor bani. Oprirea liniilor de fabricatie, mai ales la Uzina de apa grea, unde exista tone de hidrogen sulfurat, gaz foarte periculos pentru mediu si oameni, trebuie facuta controlat", a precizat Tanase.

El a aratat ca la RAAN incasarile curente, rezultate din furnizarea de agent termic si vanzarea energiei termice, se ridica la aproximativ 100.000 lei/zi, suma insuficienta pentru a acoperi cheltuielile cu functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor, evaluate la 500.000 lei/zi.

"In sedinta creditorilor din 27 iulie s-a aprobat disponibilizarea din 1 octombrie 2015 a 1.525 de salariati, iar incepand cu data de 31 martie 2016 - 520 de salariati. In primele 12 luni, acestia vor primi cate 1.740 de lei/luna ca venit lunar de completare, iar dupa expirarea acestei perioade, tot pentru 12 luni, cate 1.200 de lei. Daca autoritatile vor respecta aceste conventii, vom vedea. Problema care ne intereseaza in cel mai inalt grad este inchiderea, la 31 august, a platformelor industriale ale RAAN, care trebuie facuta etapizat, pentru a preveni riscurile unor accidente catastrofale", a adaugat Tanase.

In context, el a afirmat ca este optimist si ca "guvernantii vor rationa si nu vor mai crea probleme sociale si nici nu vor pune in pericol viata si sanatatea populatiei din localitatile din imprejurul uzinei de apa grea Romag-Prod si a celei din zonele transfrontaliere".