Marii retaileri au redus preturile la produse alimentare cu 12,8%, iar magazinele traditionale cu 9,1%, dupa reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, a declarat, pentruAgerpres, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

SupermarketFoto: AGERPRES

Ca urmare a reducerii TVA la produse alimentare de la 1 iunie, preturile au scazut atat in comertul traditional, cat si in cel modern: 12,8% in comertul modern si 9,1% in comertul traditional. Se observa ca scaderea preturilor in comertul modern a fost mai pronuntata decat in cazul comertului traditional, reducerea de TVA fiind transmisa aproape integral catre consumatori. Am luat in considerare pentru aceasta analiza un cos de 18 produse de baza", a explicat Bogdan Chiritoiu.

Acesta sustine ca reducerea mai mica de pret din zona comertului traditional ar putea fi pusa pe seama faptului ca, in acest sector, concurenta nu este foarte intensa, iar o alta cauza ar putea fi evaziunea mare.

Presedintele Consiliului Concurentei a declarat ca nu au fost observate cresteri mari de pret inainte de 1 iunie, ci numai cresteri reduse, respectiv o majorare la sfarsitul lunii mai de sub un procent.