Terminalul marin construit de Rompetrol la Midia, cu o capacitate de 14 milioane de tone de titei pe an, va fi finalizat in luna septembrie a anului viitor, se arata intr-un comunicat al companiei petroliere. Potrivit reprezentantilor companiei, aceasta investitie, care a demarat in iunie 2006, este estimata la peste 90 milioane de dolari.

Terminalul marin plutitor pentru incarcare si descarcare de titei este construit la 8,7 kilometri in largul Marii Negre, in zona rafinariei Petromidia.

Acest terminal va permite navelor sa incarce sau sa descarce titei folosind un sistem plutitor de acostare conectat la o conducta submarina si de uscat ce face legatura cu parcul de depozite de titei al rafinariei Petromidia. "Acest proiect scurteaza cu aproximativ 33 de kilometri drumul de acces al titeiului pe conducta dintre petrolier si rafinarie, realizand in acelasi timp importante reduceri de cost, de cel putin trei dolari pe tona", se mai arata in comunicat.

“Proiectul va permite grupului sa devina o componenta semnificativa a unui lant alternativ de aprovizionare cu titei care se va intinde de la Marea Caspica pana la instalatiile de la Petromidia si va asigura un flux de titei mai departe, spre Uniunea Europeana, cand intreaga retea va fi operativa”, a declarat Ermanno Zukar, manager de proiect la Vector Energy, compania de trading a Rompetrol.

Potrivit NewsIn, la inceputul lunii septembrie, Dinu Patriciu, presedintele grupului, anunta ca Rompetrol va construi un terminal marin pentru transportul titeiului de la Baku. Potrivit acestuia, in conditiile in care compania KazMunaiGas, care a achizitionat pachetul majoritar al grupului, detine controlul asupra terminalului din Baku, ruta Baku-Midia poate fi esentiala pentru Romania.

Patriciu a mai spus ca fluxurile financiare pe care le vor dezvolta aceste trasee vor fi folosite pentru extindere.