Producatorul de bere SABMiller a anuntat miercuri ca a fost abordat de catre numarul unu mondial in domeniu, Anheuser-Busch InBev, care are intentia de a face o propunere de achizitie care ar putea genera, in caz de succes, o companie ce ar produce o treime din berea mondiala, scrie AFP.

AB InBev a confirmat ca a abordat SABMiller, avertizand insa ca nu exista "nicio certitudine" si fara a oferi alte detalii.

Braziliano-belgienii AB InBev (care produc printre altele marcile Budweiser, Corona sau Stella Artois) si britanico-sud-africanii SABMiller (Pilsner Urquell, Peroni, Miller si Grolsch) sunt numarul unu si, respectiv, doi in sector.

Eventuala apropiere a celor doua firme a fost de mult timp obiectul speculatiilor pe piata dar nu a existat niciun anunt oficial pe marginea acestui subiect.

In virtutea unei reglementari bursiere britanice, AB InBev trebuie acum pana in 14 octombrie sa decida daca va lansa o oferta ferma sau nu, un interval care poate fi insa extins.

Actiunile SABMiller s-au apreciat cu peste 20% dupa acest anunt, in timp ce titlurile AB InBev au crescut cu 11%.

"Sa fie clar, e vorba de o preluare de catre AB InBev a SABMiller. Nu e vorba de o fuziune", spune Larry Nelson, editor la revista Brewer's Guardian.