Teste independente au descoperit ca unele televizoare Samsung din Europa par sa consume mai putina energie in conditiile oficiale de testare decat o fac in viata reala, ridicand semne de intrebare daca nu cumva este vorba de un nou scandal similar celui in care este implicat Volkswagen, scrie cotidianul britanic Guardian.

Samsung Smart TVFoto: Samsung

Comisia Europeana a declarat ca va investiga aceste acuzatii si a pledat pentru inasprirea reglementarilor privind eficienta energetica pentru televizoare si alte bunuri de consum.

Acest nou dosar aduce aminte de softurile de pacalire ale testelor de noxe instalate pe milioane de masini produse de grupul german Volkswagen care a izbucnit in SUA saptamana trecuta.

Samsung a negat ca functia "motion lighting" ar avea drept scop inselarea testelor de eficienta energetica, explicand ca aceasta facilitate nu functioneaza doar in timpul testelor, ci pe toata durata de viata a produsului.

Deficientele au fost descoperite de ComplianTV, un proiect cu finantare europeana, dupa ce la teste de laborator s-au constatat consumuri mai mari de energie la functionarea normala dacat cele anuntate in testele oficiale.

Testele au aratat ca functia 'motion lighting' reduce stralucirea televizorului si implicit consumul de energie in conditiile oficiale de testare dar in viata reala nu s-a constatat o reducere similara a consumului.

"Samsung respecta litera legii, dar nu si spiritul ei", a comentat Rudolf Heinz, project manager al ComplianTV.

Televizoarele consuma pana la 10% din energia folosita intr-o gospodarie, potrivit coolproducts, o coalitie de ONG-uri care pledeaza pentru produse cu consum redus de energie. Potrivit acestor ONG-uri, televizoarele consuma la nivelul intregii Europe tot atata energie electrica Suedia si Portugalia luate impreuna.

UPDATE Intr-un comunicat remis HotNews, Samsung respinge "categoric acuzatiile conform carora rezultatele testelor de laborator in cazul Smart TV-urilor Samsung sunt inselatoare".

"Motion Ligting nu este o setare care se activeaza doar in timpul testelor de conformitate. Dimpotriva, este o setare implicita care functioneaza atat in laborator cat si acasa. Este o functie inovatoare care se activeaza automat in momentul in care televizorul a fost instalat acasa si ramane activa oricand este utilizat modul standard de vizionare.

Motion lighting face parte dintr-o serie de functii dezvoltate special pentru a reduce impactul asupra mediului. Ne mandrim cu aceste tehnologii si ne dorim sa continuam sa inovam in acest domeniu", se arata in acest comunicat.