Consiliul Concurentei a declansat, din oficiu, o investigatie privind o posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta de catre firmele AEM, Electromagnetica, Elster Rometrics, Energobit si Landis+Gyr A, active pe piata contoarelor electrice si a echipamentelor conexe, informeaza Mediafax.

Investigatia are ca obiect o posibila trucare a licitatiilor organizate in perioada 2011-2015 de Electrica SA, E.ON, Enel si CEZ pentru atribuirea contractelor de furnizare a contoarelor electrice si echipamentelor conexe de masurare a energiei electrice in cadrul licitatiilor.

"Suspectam ca aceste companii s-au inteles si si-au impartit contractele, stabilind dinainte castigatorii licitatiilor organizate de operatorii de energie electrica", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

In cadrul investigatiei, autoritatea de concurenta a efectuat inspectii inopinate la sediile AEM SA, Electromagnetica SA, Elster Rometrics SRL, Energobit SA, precum si la sediile operatorilor de distributie a energiei electrice. Documentele ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

¬Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste vinovatia intreprinderilor investigate si nici in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate¬, spun reprezentantii autoritatii de concurenta.

Chiritoiu a subliniat ca sectorul energetic ramane un subiect cheie pentru Consiliul Concurentei.

Consiliul Concurentei a finalizat in perioada 1 ianuarie ¬ 15 septembrie 11 investigatii, fata de 9 investigatii in perioada similara a anului trecut.

¬Intentionam sa finalizam 20 de investigatii pana la sfarsitul anului, iar pana acum am inceput 10 investigatii. Consiliul Concurentei a acordat in acest an amenzi totale de 3 milioane euro¬, a declarat sambata presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, in cadrul unei conferinte de presa la Sinaia.

Referitor la actiunea Consiliului Concurentei de monitorizare a preturilor inainte si dupa aplicarea reducerii TVA la 9% la toate produsele alimentare, la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica de la 1 iunie, Chiritoiu a spus ca nu a vazut cresteri mari de preturi inainte de introducerea reducerii TVA. Iar dupa intrarea in vigoare a noii valori a TVA, autoritatea a sesizat scaderi de pret in comert.

¬Lucrurile s-au intamplat in liniile asteptate. Luna aceasta vom avea si datele pe luna septembrie; vom da rezultatele la conferinta de presa pe care o organizam in 5 noiembrie¬, a spus Chiritoiu.