MedLife a anuntta rezultatele financiare aferente primelor noua luni ale anului 2015, raportand o cifra de afaceri de afaceri cumulata de 67,8 milioane euro, in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Compania estimeaza ca va depasi in acest an 90 de milioane de euro din crestere organica si sunt premize sa depaseasca pragul de 100 de milioane de euro daca se vor finaliza achizitiile demarate.

Mihai MarcuFoto: Hotnews

Rezultatele obtinute sunt in linie cu obiectivele de business anuntate, ritmul de crestere al companiei fiind in continuare dublu fata de media pietei.

Potrivit reprezentantilor MedLife, aceste rezultate se datoreaza si unui aflux important de pacienti care se observa pe toate segmentele de activitate: clinici, spitale, maternitati si laboratoare, pe fondul imbunatatirii perspectivelor de crestere economica, dar si a increderii fata de serviciile medicale oferite in mediul privat.

"Asistam la o crestere din ce in ce mai mare a numarului de pacienti care sunt dispusi sa aleaga sistemul medical privat in detrimentul spitalelor de stat sau chiar al celor din strainatate. Zilnic ne trec pragul mii de pacienti care isi fac analize, aleg sa nasca sau sa se opereze la noi, iar numarul acestora este intr-o dinamica continua. Am depasit 1,5 milioane de pacienti unici in randul clientilor din sfera de retail (fee for service), iar in randul abonatilor am ajuns, la finalul lunii septembrie, la un numar de 430.000 de clienti, respectiv la o cota de piata de peste 50% din sectorul corporate la nivel national. Este pentru prima data cand un operator medical din Romania ajunge la o astfel de performanta", a declarat Mihai Marcu, Presedinte al Consiliului de Administratie MedLife.

Totodata, reprezentantii companiei arata ca evolutia din primele noua luni se datoreaza si noilor unitati deschise in ultima perioada. Astfel, daca in 2014 MedLife a inaugurat 3 unitati noi, hyperclinicile din Iasi, Galati si Constanta, anul acesta numarul unitatilor noi deschise se ridica la cinci -compania a deschis o hyperclinica in Berceni, o clinica de stomatologie in Unirii, un spital in Titan, un centru de excelenta in cardiologie interventionala in Grivita si o hyperclinica la Cluj, acest din urma proiect urmand sa fie inaugurat oficial la finalul lunii octombrie.

Suplimentar proiectelor de dezvoltare de tip green field, MedLife a continuat sa investeasca in achizitii. Astfel, in luna februarie anul acesta, compania a finalizat preluarea pachetului majoritar de 55% din cadrul grupului Sama&Ultratest din Craiova, marcand astfel prezenta la nivel national si, totodata, a sasea tranzactie de preluare a unui operator local, derulata in ultimii cinci ani.

"Credem ca am acumulat o experienta importanta in achizitii, detaliu care ne ajuta foarte mult in relatia cu noii nostri parteneri. Mai mult, spre deosebire de concurentii nostri care, fie inca nu au experienta necesara, fie au efectuat achizitii prin diluarea actionarilor fondatori, in cazul MedLife toate cele 6 companii achizitionate, fara exceptie, sunt conduse si in prezent de persoanele care au fondat companiile, chiar si business-urile preluate in proportie de 100%. Acest context ne incurajeaza sa continuam acest demers, antreprenorii romani, fondatori ai companiilor medicale, fiind interesati de dezvoltarea businessurilor proprii alaturi de MedLife. In acest moment, avem in lucru sase tranzactii de dimensiuni medii si mici si suntem in discutii pentru demararea unei tranzactii de dimensiuni mai mari. Daca finalizam toate cele sase tranzactii medii si mici demarate deja, vom adauga aproximativ 9-10 milioane de euro la cifra de afaceri, astfel incat sa ajungem la 100 de milioane de euro sau chiar sa depasim aceasta valoare. Daca reusim sa materializam discutiile pentru inca o tranzactie de peste 10 milioane de euro, vom crea un ecart intre noi si competitori de peste 50 de milioane de euro", a precizat Mihai Marcu.

In ceea ce priveste evolutia pietei serviciilor medicale private din acest an, reprezentantii companiei spun ca trendul a fost unul pozitiv, ritmul de crestere fiind de 8-10%. Pronosticul pentru finalul de an ramane, insa, unul rezervat, datorita masurilor legislative anuntate in ultima perioada, care ar putea duce la cresterea sau la stagnarea pietei. Potrivit acestora, hotararea privind majorarea cu 25% va avea un impact important asupra intregului sistemul medical si implicit asupra sectorului privat, prin urmare toate majorarile bugetare care vor fi aplicate trebuie sustinute transparent pentru toate institutiile sanitare, atat in sistemul public cat si in cel privat.

"Finantarea institutiilor sanitare de catre Casa Nationala de Asigurari, se face in baza a trei indicatori principali: numarul de paturi, ICM-ul (indicele de complexitate a cazurilor) si TCP-ul (tariful per caz ponderat). In cazul de fata, numarul de paturi ramane neschimbat in acest moment, ICM-ul este calculat in baza situatiilor raportate de catre spitale la nivelul anului 2014 si singurul indicator care poate suferi modificari ramane tariful per caz ponderat alocat de CNAS. Prin urmare, singura masura reala care poate fi aplicata transparent de catre stat pentru a sustine majorarea salariala este cresterea tarifului per caz ponderat, masura ce se aplica in egala masura atat spitalelor publice cat si celor private. In opinia noastra, alte modalitati de finantare a spitalelor decat cele stabilite in contractul cadru si normele metodologice de aplicare ale acestuia sunt total netransparente si duc intr-o zona clara de neloialitate concurentiala. In acest sens, intentionam sa adresam o solicitare expresa catre Consiliul Concurentei in cursul acestei saptamani", a mai spus Mihai Marcu.