Activitatea de productie la mina Petrila, din judetul Hunedoara, va fi oprita la sfarsitul lunii octombrie, conform unor angajamente internationale, iar o parte dintre mineri vor fi disponibilizati, restul urmand sa fie redistribuiti la minele Uricani si Paroseni, transmite Mediafax.

Directorul general al Societatii de Inchideri Mine Valea Jiului SA, Aurel Anghel, a declarat, joi, ca societatea s-a infiintat in 2012 ca urmare a deciziei 787 a Uniunii Europene si in acea decizie este stipulat faptul ca mina Petrila se va inchide in 2015.

"Societatea Nationala de Inchideri Mine s-a infiintat ca urmare a deciziei 787 a Uniunii Europene cu privire la minele necompetitive care beneficiaza de un ajutor de stat pentru inchiderea lor si care in mare parte este rupt in doua. Si anume, pentru activitatea de productie, pana in 2018, si pentru o forma de protectie sociala, respectiv plati compensatorii, gratuitati, activitati de demolare si ecologizare. Aceasta societate a luat fiinta in noiembrie 2012 si in acea decizie a UE este stipulat ca Petrila se va inchide in 2015 activitatea de extractie carbune, urmand ca tot anul 2016 sa se execute doar lucrari de suprafata, de demolare si ecologizare a minei Petrila. Minele Uricani si Paroseni vor functiona cu productie pana in anul 2017 si in anul 2018 se vor finaliza lucrarile de suprafata de demolari si ecologizari", a declarat Anghel.

El a afirmat ca activitatea de productie la mina Petrila va fi oprita in 30 octombrie.

"Noi, privind angajamentele internationale luate, facem raportari la Uniunea Europeana la sfarsitul fiecarui an. Acum suntem la zi cu activitatea si, asa cum era stipulat, mina Petrila isi inchide activitatea in 2015, mai precis activitatea de extractie carbune in 30 octombrie a.c., schimbul 4, urmand ca in cele doua luni, personalul existent la Petrila sa efectueze in subteran lucrari specifice de inchidere a tuturor zonelor si galeriilor de acces in mina Petrila. Urmeaza ca personalul ramas la data de 31 decembrie sa fie transferat catre cele doua sucursale ale noastre, respectiv mina Uricani si mina Paroseni, astfel incat sa putem respecta si acolo planul de inchidere al UE si sa asiguram securitatea lucratorilor care lucreaza in cele doua mine", a spus Anghel.

Potrivit sursei citate, in total, la cele trei mine: Petrila, Paroseni si Uricani sunt angajate 1.450 de persoane, dintre care 250 de persoane vor fi disponibilizate pana la sfarsitul anului.

La Petrila, sunt in prezent 350 de angajati, dintre care o suta vor fi disponibilizati pana la sfarsitul acestui an.

"Urmeaza ca cei 250 de angajati de la Petrila care raman dupa ce se termina perioada de disponibilizari sa fie redistribuiti catre celelalte doua sucursale, sa acopere golurile care raman din ce pleaca de acolo. Ma refer la minele Paroseni si Uricani", a mai spus Anghel.

Potrivit acestuia, utilajele de la Petrila care mai pot fi folosite vor fi transferate ori la Uricani si Paroseni, ori la Complexul Energetic Hunedoara.

"Utilajele, tot ce putem refolosi noi, vor fi transferate catre mina Paroseni, respectiv Uricani si tot ce este bun si nu mai putem utiliza, ne-am inteles cu Complexul Energetic Hunedoara sa gasim forma legala sa le transferam pentru ca ei mai au patru mine care mai sunt viabile in cadrul Complexului Energetic Hunedoara si care nu sunt intr-un plan de inchidere si care functioneaza pe termen mai lung", a explicat Aurel Anghel.

In ceea ce priveste cladirile minei Petrila, acestea, in numar de sapte, sunt in proces de expertiza la Ministerul Culturii pentru a fi declarate monumente istorice.

Guvernul va aloca in acest an un ajutor de stat in valoare de 143,4 milioane de lei (32,3 milioane de euro) pentu inchiderea minelor de carbune necompetitive din cadrul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului SA Petrosani.

Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri si ea fost aprobat de Comisia Europeana in 2012.

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani detine sapte unitati de productie de carbune, Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni si Uricani.

Minele considerate necompetitive din cadrul CNH sunt Petrila, Paroseni si Uricani. Termenul final pentru inchiderea acestora este 2018.

Minele Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni au fost incluse in 2012 intr-o noua companie, denumita Complexul Energetic Hunedoara, alaturi de termocentralele Deva si Paroseni.

Suma totala va fi defalcata pentru huila energetica livrata de minele in proces de inchidere definitiva, care vor primi 93,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor aferente productiei curente, respectiv pentru unitatile intrate in proces de inchidere definitiva, carora le vor fi alocate 50,1 milioane de lei pentru suportarea costurilor exceptionale nelegate de productia curenta, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare a guvernului.

De asemenea, suma de 25,8 milioane de lei va fi utilizata pentru plati compensatorii, in timp ce pentru lucrarile de inchidere a minelor vor fi utilizate 24,3 milioane de lei.

Pentru facilitati pentru pensionari si reconversia profesionala a angajatilor nu au fost alocate fonduri, se arata in nota de fundamentare.

Comisia Europeana a autorizat Romania, in 2012, sa acorde din fondurile publice un ajutor de 1,17 miliarde de lei (aproximativ 270 milioane de euro), in vederea inchiderii minelor de carbune necompetitive din trei unitati detinute de CNH pentru perioada 2011-2018.

Avand in vedere obligatiile asumate de Guvernul Romaniei cu institutiile internationale, privind reducerea arieratelor CNH, in noiembrie 2012 a fost infiintata Societatea Nationala Inchideri Mine Valea Jiului Petrosani, care va gestioneaza ajutorul de stat acordat inchiderii minelor de carbune necompetitive.

Ministerul Energiei Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri este responsabil pentru monitorizarea nivelului de acordare a ajutorului de stat, astfel incat pretul carbunelui livrat de unitatile producatoare care beneficiaza de ajutor sa nu fie mai mic decat preturile carbunelui de o calitate similara provenit din terte state.