Guvernul a aprobat vineri, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, o Ordonanta de urgenta care prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat, avand ca obiectiv acordarea de compensatii producatorilor agricoli afectati grav de efectele secetei severe produse in perioada aprilie ¬ septembrie 2015. Platile vor fi facute pana la finalul anului 2015. In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a transmis notificarile oficiale privind aprobarea schemei de ajutor de stat catre Comisia Europeana.

De prevederile actului normativ vor beneficia producatorii agricoli inregistrati in evidentele APIA cu cerere unica de plata aferenta anului 2015, care sunt declarati de APIA, in urma controlului administrativ, eligibili pentru schema de plata unica pe suprafata aferenta anului 2015.

Plata compensatorie se va acorda diferentiat, in functie de procentul de calamitare inscris in procesele verbale de constatare si evaluare a pagubelor si de categoria beneficiarului, avand in vedere ca in cazul persoanelor juridice costurile de productie sunt substantial marite (cheltuieli mai mari cu input-urile necesare respectarii tuturor verigilor tehnologice, inregistrare fiscala ca platitori de TVA.)

Autorizarea beneficiarilor si sumelor cuvenite precum si inregistrarea obligatiilor de plata se efectueaza dupa primirea Deciziei (CE) privind aprobarea acordarii ajutorului de stat.

Se preconizeaza ca de prevederile prezentului act normativ vor beneficia circa 173.500 producatori agricoli, dintre care 165.100 persoane fizice si 8.400 persoane juridice. Valoarea totala a despagubirilor este de maximum 640 milioane lei.

Tot in cadrul sedintei de astazi, Guvernul a aprobat Ordonanta de urgenta privind gestionarea financiara a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, a politicii comune de pescuit si a politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene si a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014 -2020 si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul garantarii.

Prin aceast act normativ se reglementeaza fluxurile financiare pentru gestionarea fondurilor europene alocate Romaniei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM), precum si a contributiei nationale aferente.

Astfel, se creeaza la nivel national cadrul legal pentru implementarea programelor destinate agriculturii, dezvoltarii rurale si politicii de pescuit si afaceri maritime, respectiv Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) si se stabilesc mecanismele financiare necesare derularii fondurilor mentionate.