ANAF va face zilnic controale la complexul engros Dragonul Rosu detinut de omul de afaceri Nicolae Dumitru (zis NIRO), dupa ce primele trei zile de controale au adus amenzi de 1,3 milioane de lei si confiscari de 656.841 lei. Controalele vor avea loc pentru o perioada nedefinita si va fi facut si cu inspectori din tara, adusi pentru a dubla efectivele de control.

Dumitru Nicolae "Niro"Foto: AGERPRES

Decizia a fost luata de presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, potrivit unui comunicat de presa. "Dat fiind volumul mare de marfuri si nivelul ridicat al evaziunii din Dragonul Rosu, agentii economici din acest complex comercial vor fi verificati zilnic. De asemenea, am dispus intensificarea actiunilor de monitorizare, urmand sa aducem la Bucuresti inspectori de la celelalte regionale antifrauda, astfel incat sa dublam forta de control din Capitala", a declarat Diaconu, citat in comunicat. - Gelu Stefan Diaconu, presedinte ANAF

Reamintim ca Fiscul a inceput in urma cu o saptamana Operatiunea Cristal, in care sunt verificate cele mai mari depozite engros din tara - multe dintre ele semnalate ani la rand de presa ca fiind surse uriase de evaziune fiscala. In urma cu trei zile au inceput si verificarile la Dragonul Rosu.

Dragonul Rosu face parte din grupul de firme detinut de omul de afaceri Dumitru Nicolae, zis NIRO. El este trimis in judecata in dosarul licentelor Microsoft, fiind acuzat de DNA ca a facut parte din grupul infractional care a provocat o paguba de zeci de milioane de euro bugetului de stat. Dupa ce a stat in arest preventiv, el si-a recunoscut vinovatia si a admis ca i-a dat o mita de 800.000 de euro lui Serban Mihailescu, la acel moment secretar general al Guvernului Nastase.

Rezultatele primelor trei zile de verificari in Dragonul Rosu:

Numar contribuabili verificati ¬ 144

Numar amenzi ¬ 152

Valoare amenzi ¬ 1.369.929 lei

Confiscari (sume cash+bunuri) ¬ 656.841 lei

Cazuri transmiteri invitatii pentru continuare verificari - 54