Sapte federatii ale hotelierilor din Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, Olanda si Franta, reunite la Paris, au acuzat "industrializarea" inchirierilor de locuinte de catre persoanele fizice prin servicii gen Airbnb si cer Europei o "mai mare echitate", scrie AFP.

"La Berlin existau 11.701 oferte Airbnb in februarie 2014, 13.800 in iulie 2015 si 15.300 in octombrie 2015; la Barcelona, s-a trecut de la 12.000 de oferte de inchiriat in septembrie la 14.539 anunturi in prezent, la fel pentru Roma, care avea 45 de oferte in 2009 si are astazi 18.400", a spus Laurent Duc, de la Uniunea franceza a meseriasilor si a industriei hoteliere (Umih).

"Este vorba de oferte, foarte adeseori de la proprietari de mai multe locuinte, apropiate de meseria noastra, a hotelierilor. Dar exista un dezechilibru real al impozitelor, al diverselor obligatii, si de aceea cerem guvernelor din Europa o mai mare echitate, o reala transparenta", a afirmat si Jacques Barre, presedintele uniunii franceze a lanturilor hoteliere (GNC).

Aceste federatii afirma ca nu sunt impotriva acestei afaceri, ci doresc doar ca "regulile jocului sa fie respectate de toti".

"In Spania, de exemplu, daca vrei sa deschizi un hotel, trebuie sa respect 244 de legi, ceea ce este costisitor si se reflecta asupra clientului", spune Didac Garcia Carrete, director la confederatia spaniola a hotelurilor (CEHAT).

Acestia cer, printre altele, aplicarea unei proceduri de inregistrare si de autorizari sistematice pentru orice oferta de inchiriere, respectarea legislatiei fiscale dar si "verificarea identitatii vizitatorilor in conformitate cu obligatiile acordului Schengen".

Potrivit lui Didac Garcia Carrete, "la Barcelona, unde oferta Airbnb este oficial de aproape 15.000, in realitate ajunge la 150.000 de anunturi de inchiriere".

Au fost invocate si aspecte legate de securitate. "La Londra, 76% dintre incendii au avut loc in locuinte. Exista reglementari, dar cine le aplica pentru aceste oferte", se intreaba Jane Seymour, consilier juridic la asociatia britanica a hotelierilor.

Airbnb a publicat miercuri un cod de buna conduita si a promis ca se va asigura ca persoanele care inchiriaza locuinte respecta reglementarile fiscale si nu agraveaza tensiunile pe piata imobiliara.