Constructorii indieni de automobile Tata Motors si Mahindra au inaintat miercuri oferte finale companiei Ford, pentru preluarea marcilor de lux Jaguar si Land Rover, potrivit AFP. Ofertele de preluare ar putea atinge 1,5 - 2,2 miliarde de dolari.

"Ofertele pentru cele doua marci de lux sunt competitive, alegerea urmand a fi dificila pentru Ford", scrie cotidianul The Economic Times. Analistii anuntau anterior ca valoarea celor doua marci este de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Pe langa Tata Motors si Mahindra, in lupta pentru Jaguar si Land Rover se afla si fondul de investitii One Equity Partners, condus de fostul presedinte executiv al Ford, Jacques Nasser.

Gigantul auto Ford va analiza aceste oferte saptamana viitoare, iar cumparatorul va fi anuntat pana la sfarsitul acestui an, potrivit unei surse apropiate situatiei, citata se cotidianul indian Hindustan Times. Alte voci sunt insa de parere ca cumparatorul va fi anuntat la inceputul anului viitor.

Potrivit analistilor, o astfel de achizitie va oferi companiilor din India acces la tehnologia de varf. "Primul beneficiu ar fi accesul la tehnologia de ultima generatie. De asemenea, noii proprietari ar putea externaliza diviziile de producere de comopentelor auto", a declarat Chirag Shah de la Emkay Stockbroking.

Ford a decis sa vanda cele doua marci de lux pentru a-si restructura operatiunile din America de Nord, dupa pierderile suferite in ultima perioada. Ford a cumparat Jaguar in 1989 pentru 2,5 miliarde de dolari, iar Land Rover a fost achizitionat in 2000 de la BMW pentru 2,7 miliarde de dolari.