Sistemul economic si situatia politica actuala din Romania pot fi descurajatoare sau pot chiar pune piedici in dezvoltarea si activitatea unei companii, indiferent de marimea ei. Pentru o societate comerciala cu o mentalitate sanatoasa si cu un plan de afaceri pentru viitor, e foarte important ca activitatea economica sa se desfasoare fara surprize neplacute. Iar, daca acestea apar, compania trebuie sa fie pregatita cu un plan de rezerva. Cum ar fi ca unul din cei mai importanti colaboratori sau furnizori sa isi inceteze activitatea peste noapte, lucru ce ar atrage dupa sine si incetarea activitatii propriei companii? Ei bine, aceasta este o situatie la care cei mai multi nu vor sa se gandeasca, dar foarte posibil a se intampla.

Cum te protejezi de insolventaFoto: Euler Hermes

In aceste conditii, cel mai indicat este sa fii prevazator. Asa s-au gandit si cei de la Hermes Forwards Ltd in momentul in care au pus bazele companiei de transport si au incheiat o polita de asigurare de credit comercialEuler Hermes. Infiintata in 2012, compania desfasoara activitatea de transport in toate tarile din Europa si are un portofoliu ce depaseste 1400 de clienti, companii internationale sau IMM-uri, din toate industriile. "In zilele noastre, cand insolventa e o moda, e anormal sa nu fii asigurat. Vreau sa imi asigur riscul. Prefer sa apelez la serviciile unei companii de profil ca Euler Hermes si sa investesc intr-o asigurare, ca sa pot dormi noaptea linistita. Prefer sa fiu asigurata decat sa fiu in situatia in care astazi sunt, maine nu mai sunt", declara Dana Dumitru, Managing Partener, Hermes Forwards Ltd.

Inainte sa puna bazele propriei companii, membri fondatori colaborau deja de zece ani, ca angajati in cadrul celor mai mari companii de transport care isi desfasurau activitatea si in Romania. "De acolo am invatat despre importanta unei astfel de asigurari si ca inseamna normalitate. Noi oferim solutii de transport in functie de nevoile clientului, fie ca e vorba de transport rutier full truck, feroviar, frigorific sau transport in grupaj, pentru un client mai mic. Am luat in calcul si situatia in care, sa spunem, unul din marii producatori de bere si-ar inceta activitatea si nu ar mai putea sa plateasca serviciile furnizate deja de noi. Noi ce am face? Ne-am incheia activitatea odata cu el? Am hotarat ca e un risc pe care nu dorim sa ni-l asumam, iar solutia a fost sa apelam la serviciul de asigurare oferit de Euler Hermes.

Am incheiat polita Simplicity cu ei, iar asa noi avem siguranta ca nu ne vom pierde banii. Astfel, eu pot demonstra tuturor partenerilor mei de afaceri ca sunt un partener serios si de incredere. Iar daca descopar ca unul din clientii mei este, la randul lui, asigurat comercial, acesta este cel mai fericit caz. Inseamna ca este un partener stabil.", a mai adaugat Dana Dumitru.

Ce reprezinta asigurarea creditelor comerciale?

Asigurarea creditelor comerciale protejeaza afacerea fata de riscul neplatii datoriilor comerciale. Firma se asigura ca toate facturile emise vor fi incasate si permite gestionarea cu incredere a riscurilor comerciale si politice. In timp ce asigurarea creditelor comerciale compenseaza pierderile cauzate de neplata datoriilor comerciale, scopul final este acela de a ajuta companiile sa evite pierderile catastrofale si sa isi imbunatateasca profitabilitatea.

Ce este polita de asigurare de credit comercial Simplicity de la Euler Hermes?

Simplicity este prima asigurare de credit creata special pentru IMM-urile cu o cifra de afaceri sub 5 milioane de Euro. Polita protejeaza impotriva incapacitatii de plata si a falimentelor, fara sa fie nevoie de schimbarea procedurilor actuale din companie. De exemplu, in cazul unui IMM, daca un client nu plateste o factura la termenul stabilit, acest lucru genereaza, cu fiecare zi de intarziere, un lant de efecte nefaste. Acestea se traduc prin deteriorarea relatiilor cu furnizorii, colaboratorii si chiar cu angajatii IMM-ului. Lipsa de capital la momentul potrivit poate afecta imaginea si fluxul operational al companiei. Din pacate, in Romania, exista o usoara tendinta din partea clientilor mai mari care isi aleg furnizori din aria IMM-urilor in a intarzia sau amana anumite plati. Prin incheierea acestui tip de polita, IMM-urile isi pot continua activitatea, fara riscuri.

In general, intreprinderile mici si mijlocii impartasesc opinia conform careia asigurarile de credit existente sunt prea scumpe, prea complexe sau prea greoaie de folosit. Nu este cazul politei Simplicity. Polita este simpla, are un cadru standard de acoperire, prima de asigurare anuala este fixa, fara surprize, nu necesita declaratii de cifra de afaceri la sfarsit de an si presupune eforturi minime de administrare. Prima de asigurare este stabilita in functie de cifra de afaceri estimata si asigurabila. De asemenea, nu necesita regularizari de prima si are un proces rapid si simplu de gestionare a despagubirilor de peste 1000 RON. Acoperirea din valoarea facturilor neachitate de catre clientii debitori se face in proportie de 60% sau, in cazul in care se solicita clasa de risc a acestora, de 90%.

"Le-am recomandat tuturor partenerilor nostri de afaceri sa apeleze la astfel de servicii, intrucat iti ofera linistea ca nu iti vei pierde banii. De exemplu, daca eu vand unui client servicii de 500000 de Euro, vreau sa am siguranta ca, indiferent ce se intampla cu acel client, eu imi voi recupera banii si, prin urmare, imi voi continua activitatea. De asemenea, sunt foarte importante si criteriile de selectie ale companiei de asigurare. Ne-am reorientat catre Euler Hermes pentru ca este o companie stabila. In momentul in care am facut trecerea catre ei am avut mari emotii, intrucat am stat o zi fara asigurare, iar in 24 de ore se pot intampla foarte multe. Din fericire, in acea zi, nu ne-am confruntat cu situatii limita. Suntem siguri ca am facut cea mai buna alegere", detaliaza Dana Dumitru.

Euler Hermes este lider mondial in asigurarea creditelor comerciale, cu o cota de piata de 34,9%, avand peste 6000 de angajati, in peste 50 de tari. Totodata, in aceste tari, detine analisti de credit si analisti de risc. Euler Hermes ofera o gama completa de servicii privind managementul creantelor, pentru companii mici, pana la companii multinationale, in toate domeniile de activitate. Mai mult decat oricare alt competitor, Euler Hermes dispune de cunostinte detaliate in privinta companiilor, sectoarelor de activitate si tendintelor economice. Aceste informatii sunt puse la dispozitia partenerilor sai pentru a-i ajuta in a cunoaste mai bine clientii, potentialii clienti, piata si pentru a-i ajuta sa isi extinda afacerea cu incredere.

Aflati mai multe informatii despre Simplicity de AICI!