Gigantii americani ai agro-chimiei Dow Chemical si DuPont si-au oficializat vineri fuziunea, la paritate, intr-un grup evaluat la 130 de miliarde de dolari, scrie AFP.

Dupa fuziune, cele doua companii se vor separa in trei entitati cotate separat la Bursa: una pentru agricultura, una pentru chimie si una pentru stiinta materialelor, afirma cele doua grupuri, intr-o declaratie comuna de presa.

A doua cea mai mare tranzactie a anului, dupa fuziunea de 160 de miliarde de dolari dintre laboratoarele Pfizer si Allergan, fuziunea Dow-DuPont va antrena importante desfiintari de locuri de munca.

DuPont, care avea 54.000 de angajati la finele lui 2014, a anuntat un vast plan de reducere a costurilor din 2016, in valoare de 700 de milioane de dolari, care include si o reducere cu 10% a numarului de angajati.

Dow Chemical (53.000 de angajati) prevede sa achizitioneze in totalitate societatea mixta specializata in silicoane pe care a format-o in 1943 cu Corning, Dow Corning.

Sinergia operatiunilor ar urma sa permita economii de 3 miliarde de dolari, la care se adauga un miliar legat de crestere.

In ciuda viitoare sciziuni in trei entitati, operatiune va da nastere la un grup cu o cifra de afaceri cumulata de peste 92 de miliarde de dolari care va fi examinat minutios de autoritatile concurentei din SUA si Europa.

Autoritatile se vor interesa insa de impactul asupra concentrarii in sectorul agricol.

DowDupont va detine 17% din piata produselor fitosanitare (pesticide, erbicide ...), in urma elvetienilor de la Syngenta (21%) si a germanilor de la Bayer (20%) dar in fata germanilor de la BASF (13%) si a americanilor de la Monsanto (9%), potrivit Morgan Stanley.

In schimb, va fi un mastodont al semintelor de porumb, cu o cota de piata de 41%, fata de 36% pentru Monsanto si 6% pentru Syngenta. La fel pentru soia, cu 38% din piata, fata de 28% pentru Monsanto si 10% pentru Syngenta.