Arabia Saudita are in vedere cotarea pe bursa a gigantului petrolier Saudi Aramco, proprietatea statului saudit, si va lua o decizie in lunile urmatoare, a declarat un print saudit pentru saptamanalul The Economist, preluat de AFP.

"Este un lucru aflat in studiu", a raspuns Mohammed ben Salmane, unul dintre fii regelui Salman, intrebat daca este posibila vanzarea de actiuni Saudi Aramco. "Cred ca este in interesul pietei saudite si in interesul Aramco".

"Este in interesul unei transparente sporite si al reducerii coruptiei, daca aceasta exista", a adaugat printul, ministru al Apararii si al doilea in ordinea succesiunii la tron.

"Credem ca o decizie va fi luata lunile urmatoare", a adaugat printul, intr-un interviu realizat in 4 ianuarie.

Compania nationala Aramco (Arabian American Oil Company) gestioneaza cvasi-integralitatea imenselor resurse de hidrocarburi ale regatului si este una dintre cele mai mari companii petroliere din lume.

Anuntul intervine in momentul in care cotatia petrolului e in cadere libera, pe fondul unei supraoferte si al rivalitatii dintre Arabia Saudita si Iran in Golful Persic (barilul Brent a atins joi 32,16 dolari, minimul din 7 aprilie 2004, iar barilul WTI a azut la 32,10 dolari, minimul din 29 decembrie 2003).

Arabia Saudita a inregistrat in 2015 un deficit bugetar record de 89,2 miliarde de euro, sub efectul unei reduceri cu peste 60% a cotatiei petrolului din vara lui 2014. Riadul a fost constrans sa anunte un plan de austeritate.

Analistii apreciaza ca Riadul este in parte responsabil de degringolada preturilor, din cauza insistentei de a-si apara mai degraba cota de piata, si nu pretul.