Serious Fraud Office (SFO, Oficiul britanic pentru fraude grave) va relansa ancheta penala privind presupusa coruptie din cadrul celei mai mari companii de armament din Marea Britanie, BAE Systems. Unul dintre contractele cercetate de autoritati este cel prin care Romania a cumparat doua fregate second-hand.

Surse autorizate au declarat pentru The Times, citat de Rador, ca zeci de directori de frunte ai BAE vor fi audiati in urmatoarele doua luni, referitor la presupusa mita reprezentata de comisioane de peste 80 de milioane de lire sterline.

BAE a negat consecvent alegatiile de coruptie si a insistat ca s-a conformat deplin legislatiei antimita. Anul acesta, l-a desemnat pe Lord Woolf, fost sef al justitiei, sa prezideze o comisie de revizuire a eticii sale de afaceri.

Banii ar fi fost achitati unor intermediari implicati in contracte guvernamentale lucrative cu arme incheiate cu Africa de Sud, Tanzania si alte doua tari. Noile audieri ale SFO survin la numai un an de la controversata masura anuntata de Tony Blair si Lordul Goldsmith, pe atunci procuror general, de sistare a altei anchete de coruptie, privind acorduri incheiate de BAE cu Arabia Saudita.

Guvernul britanic a oprit acea ancheta dupa ce sauditii au amenintat sa puna capat cooperarii in domeniul informatiilor in cadrul razboiului impotriva terorismului, provocand un val de critici internationale.

Intre cei care vor fi audiati in cadrul noii anchete se vor afla Sir Dick Evans, fostul presedinte al BAE, care continua sa fie consultant al companiei. Mike Turner, directorul executiv in retragere, ar urma sa raspunda si el intrebarilor. Ambii neaga vehement ca ar fi avut cunostinta de vreo neregula.

Managerii din conducerea BAE vor fi intrebati despre sase acorduri diferite de aparare, in privinta carora au aparut semne de intrebare asupra comisioanelor platite unor intermediari despre care se spune ca ar fi lucrat pentru companie.

Intre acestea, suma de 75 de milioane de lire sterline despre care se spune ca ar fi fost platita in legatura cu un acord de 1,6 miliarde de lire sterline pentru vanzarea de avioane de lupta cu reactie Saab Gripen catre Africa de Sud, intr-unul din cele mai mari contracte de armament ale tarii. Aparatele Gripen sunt fabricate de firma suedeza Saab, la care BAE detine o cota de 20%.

SFO planuieste sa-i intrebe pe directorii BAE daca au avut cunostinta de mita platita de intermediari oficialitatilor si ministrilor sud-africani pentru obtinerea contractului.

SFO analizeaza de asemenea contractul de 116 milioane de lire sterline acordat BAE pentru modernizarea a doua fregate britanice vandute Romaniei in 2003.

Au existat speculatii potrivit carora un politician roman neidentificat a primit un comision secret de 6 milioane de lire sterline o data cu contractul.