Fondul Proprietatea solicita ministrului Costin Borc sa sustina listarea Societatii Nationala a Sarii SA -Salrom, potrivit unui comunicat de presa. Aceasta cerere publica a fost facuta in contextul in care Ministerul Economiei a amanat, in Adunarea Genereala a Actionarilor din 14 ianuarie, decizia privind oferta publica initiala a Salrom. "Avand in vedere schimbarile recente de pe scena politica, speram ca singurul motiv pentru aceasta noua amanare a fost faptul ca noul ministru, domnul Costin Borc, se afla in functie de prea putin timp pentru a putea lua aceasta decizie", considera Fondul Proprietatea.

"Din pacate, Ministerul Economiei a amanat din nou, in Adunarea Generala a Actionarilor intrunita joi, 14 ianuarie, decizia privind oferta publica initiala a Salrom. Fondul Proprietatea a votat in favoarea listarii, dar Ministerul Economiei, actionarul majoritar, a solicitat inca o amanare pentru a obtine clarificari suplimentare din partea companiei. Din moment ce Fondul a facut mereu eforturi sa fie cooperant si sa aiba o abordare constructiva, in special in cazul unei subiect atat de important precum listarea, a trebuit sa acceptam amanarea adoptarii unei decizii intr-o AGA viitoare, fata de alternativa respingerii listarii de catre Minister, care era a doua optiune in mandatul pentru AGA de vineri, in conditiile in care reprezentantul Fondului Proprietatea nu era de acord cu amanarea acestei decizii", a declarat Greg Konieczny, Vicepresedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group si Manager de Fond al Fondului Proprietatea.

Acesta a mai spus ca o listare ar avea numeroase avantaje pentru Salrom. "Fondul Proprietatea doreste sa sublinieze inca odata ca aceasta decizie va fi doar un prim pas in procesul de pregatire a ofertei publice initiale, care are numeroase avantaje pentru Salrom si actionarii sai. Avand in vedere schimbarile recente de pe scena politica, speram ca singurul motiv pentru aceasta noua amanare a fost faptul ca noul ministru, domnul Costin Borc, se afla in functie de prea putin timp pentru a putea lua aceasta decizie. Fondul Proprietatea il incurajeaza pe ministrul Borc sa sustina aceasta listare din moment ce este una dintre cele mai bune si facile decizii pe care le poate lua pentru a transforma Salrom intr-una dintre cele mai cunoscute companii din industria europeana a sarii, un lucru binemeritat de catre Romania", a mai afirmat Greg Koniecz.

Adunarea Generala a Actionarilor a amanat o decizie in privinta Salrom solicitand Consiliului de Administratie al societatii sa-si exprime, in integralitatea sa, o pozitie fata de acest subiect. Actionarii au mai cerut prezentarea de catre Consiliul de Administratie si de catre conducerea executiva a unei note care sa cuprinda costurile legate de pregatirea societatii pentru listare, dar si calendarul de pregatire a listarii.

Ministerul Economiei detine 51% din actiunile Salrom, restul fiind ale Fondului Proprietatea. In urma listarii, Ministerul Economiei si-ar pastra cota de 51%, deoarece Fondul Proprietatea ar fi unicul vanzator.

Ministerul Economiei a mai amanat listarea si in septembrie 2015.

Vezi atasata decizia AGA