Guvernul a stabilit in sedinta de miercuri, prin ordonanta, cateva masuri de reorganizare si eficientizare a activitatii unor structuri ale administratiei publice centrale, precum si modificarea unor acte normative. Una dintre ele vizeaza Institutul National de Statistica (INS), care va fuziona prin absorbtie cu Centrul de Conferinte si Centrul National de Pregatire in Statistica.

Posturile si personalul Centrului de Conferinte si Centrului National de Pregatire in Statistica sunt preluate de catre INS. Salarizarea personalului contractual preluat se face la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din cadrul INS.

De asemenea, INS preia activele si pasivele celor doua institutii publice preluate prin absorbtie, precum si toate drepturile si obligatiile care decurg din actele normative, cat si din contracte, conventii, intelegeri, protocoale, memorandumuri si acorduri in care Centrul de Conferinte si Centrul National de Pregatire in Statistica sunt parte. Datoriile Centrului de conferinte se platesc din bugetul INS pe anul 2016.

In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei aprobate, HG nr. 957/2005 privind organizarea si functionarea Institutul National de Statistica se modifica corespunzator.

Ordonanta mai prevede modificarea Legii organizarii si functionarii statisticii oficiale in Romania nr. 226/2009.

Ordonanta propune si unele masuri de eficientizare a doua structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Directia Generala de Pasapoarte si Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Una din masuri stabileste ca ministrul Afacerilor Interne va putea numi directorii adjuncti care sa-l ajute in exercitarea actului managerial pe directorul general al Directiei Generale de Pasapoarte, respectiv pe directorul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Masura a fost necesara intrucat atributiile si competentele celor doua directii au fost extinse de-a lungul timpului prin modificari si completari ale actelor normative specifice.