Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanta, participarea Romaniei in calitate de membru afiliat la Asociatia Internationala a Securitatii Sociale (ISSA), precum si plata cotizatiei anuale la aceasta organizatie. Astfel, Romania va beneficia de experienta altor state si schimb de bune practici in domeniul sistemului public de pensii. Pentru anul 2016, cotizatia reprezinta echivalentul in lei al sumei de cca 43.500 franci elvetieni (circa 187 mii lei la un curs valutar estimat de 4,3 CHF/lei).

Cuantumul cotizatiei se stabileste anual de catre ISSA, in functie de numarul total de asigurati. Aceasta valoare a fost calculata de CNPP in functie de numarul de asigurati aflati in evidenta la nivelul anului 2014. Echivalentul in lei al cotizatiei se aproba anual de catre Guvern, iar plata se va face de catre Casa Nationala de Pensii Publice, din bugetul asigurarilor sociale de stat aprobat pentru anul respectiv.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Romania si Slovacia sunt singurele care nu faceau parte din ISSA, care are la ora actuala peste 300 de organizatii membre din 160 de tari.

Prin afilierea la ISSA, Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), care, conform legii, asigura reprezentarea Romaniei in relatiile cu institutiile si organismele internationale, precum si cu organismele internationale din domeniu, va avea acces la:

  • schimburi de informatii/experienta cu privire la politicile din domeniul pensiilor publice si managementul organizatiei,
  • publicatii/studii/cercetari, ghiduri/indrumare practice si rapoarte analitice in domeniu,
  • informatii specializate, inclusiv baze de date online privind sistemele de pensii publice, reforme si exemple de bune practici din cadrul statelor membre ISSA.

Avand in vedere ca Romania nu a fost pana acum membra a ISSA, participarea CNPP la Conferinta internationala ISSA dedicata calculelor actuariale, prognoze si statistici in domeniul sistemului de pensii publice, care a avut loc la Budapesta, in perioada 16.09.2015-18.09.2015, a fost posibila numai datorita invitatiei de participare transmisa de organizatorii evenimentului - ONYF Ungaria (Administratia Centrala Nationala pentru Asigurari), institutie similara CNPP.