Grupul italian Saipem reclama 759 de milioane de euro de la gigantul rus Gazprom pentru anularea proiectului gazoductului South Stream, potrivit unor documente consultate de AFP.

Gazoductul South StreamFoto: South-Stream.info

Saipem a depus aceasta cerere in fata Camerei internationale de comert din Paris, in 5 decembrie.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat in decembrie 2014 stoparea proiectului ruso-italian South Stream, un gazoduct care ar fi trebuit sa alimenteze sudul Europei trecand pe sub Marea Neagra si ocolind Ucraina.

Putin a justificat acest abandon surpriza prin refuzul Bulgariei, la presiunea UE, de a autoriza trecerea gazoductului pe teritoriul sau, din cauza sanctiunilor impuse in cadrul crizei ucrainene.

Pentru a compensa aceasta pierdere, Moscova a lansat proiectul TurkStream, prin care Rusia isi propunea sa aprovizioneze Europa de Sud. Dar si acest proiect pare sa fi picat, din cauza tensiunilor dintre Ankara si Moscova pe tema crizei siriene.

Aceste tensiuni s-au intensificat puternic dupa ce aviatia rusa a doborat in 24 noiembrie un avion Suhoi rusesc la granita siriana. De atunci, Moscova a introdus o serie de sanctiuni economice impotriva Turciei si a incetat lucrarile comisiei economice insarcinate cu negocierea TurkStream.

Cu putin timp inainte de ora 0,h00 GMT, actiunile Saipem pierdeau -4,02% pana la 0,549 euro pe bursa din Milano.