Guvernul a aprobat miercuri completarea conditiilor pe care operatorii economici trebuie sa le indeplineasca pentru a putea comercializa coloranti si marcatori pentru motorina, precum si pentru pacura si produse asimilate acesteia, din punct de vedere al nivelului accizelor. Operatorii economici pot veni cu dovada faptului ca substantele utilizate pentru colorare si marcare sunt conforme cu prevederile din Codul fiscal si din normele metodologice, prin prezentarea unui certificat emis de producatorul acestora, nu doar prin prezentarea unui certificat emis de un laborator acreditat conform standardului ISO 17025.

In acest fel, operatorii economici au mai multe optiuni in ceeea ce priveste conformarea la conditiile impuse de legislatie privind substantele de marcare si colorare a produselor energetice, potrivit Guvernului. In acest sens, Guvernul a adoptat miercuri modificarea Hotararii Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Guvernul precizeaza ca masura va contribui la eficientizarea si fluidizarea acestei activitati in viitor. Masura a fost luata in conditiile in care in Romania nu exista astfel de laboratoare, motiv pentru care s-a ajuns la un blocaj in aprovizionarea motorinei necesare transportului naval. In urma acestei decizii, vor putea fi reluate livrarile de motorina fara accize catre companiile de transport naval.

Referitor la substantele pentru colorarea produselor energetice, normele metodologice au precizat formula chimica si standardul international de inregistrare si identificare unic al substantelor prevazute in Codul Fiscal care trebuie utilizate, precum si modul in care operatorii economici ce comercializeaza coloranti trebuie sa se inregistreze la autoritatea vamala.