Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile a patru companii care activeaza pe piata masei lemnoase (Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebes SA, Alredia SRL si Lacul Codrilor SRL), precum si la doua directii silvice, respectiv Alba si Hunedoara, potrivit unui comunicat de presa. Documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

Inspectiile s-au derulat in cadrul investigatiei privind posibile intelegeri intre cele patru companii in vederea impartirii pietei/surselor de aprovizionare, precum si adjudecarii partizilor (volum de lemn destinat comercializarii) la un pret minimal in cadrul licitatiilor organizate de Directiile silvice Alba si Hunedoara. .

"Studiul pe care il derulam pe piata lemnului indica faptul ca exista disfunctionalitati in acest sector, mai ales in ceea ce priveste organizarea licitatiilor. In acest context, analizam cu atentie cazurile in care au existat licitatii cu putini participanti, precum si cele la care pretul de adjudecare a fost foarte scazut", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Inspectiile inopinate constituie o etapa preliminara a investigatiei, iar efectuarea lor nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei.

In luna august 2015, in raportul preliminar al studiului derulat pe piata lemnului, Consiliul Concurentei a facut o serie de recomandari pentru imbunatatirea mediului concurential in acest sector. Studiul continua cu analiza tuturor structurilor si mecanismelor de functionare a pietei primare a lemnului si identificarea eventualelor disfunctionalitati de natura concurentiala.