Uniunea Europeana a anuntat vineri deschiderea unor anchete care vizeaza importurile a trei tipuri de otel provenit din China, suspectat ca incalca regulile concurentei, potrivit unui comunicat citat de AFP.

"Nu putem tolera aceste importuri cu preturi artificial scazut si care ameninta industria noastra. Sunt hotarata sa folosesc toate modalitatile posibile pentru a garanta ca partenerii nostri comerciali respecta regulile", a declarat comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, citata in acest comunicat.

La inceputul acestei saptamani, mai multi ministri europeni ai Economiei au lansat un avertisment fata de "un risc important si iminent de prabusire a sectorului european al otelului", confruntat cu "dumpingul" practicat de China si cu supracapacitatea mondiala de productie.

Intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene, ministrii german Sigmar Gabriel, francez Emmanuel Macron, italian Federica Guidi, polonez Mateusz Morawiecki, britanic Sajid Javid, belgian Kris Peeters si luxemburghez Etienne Schneider cer Uniunii Europene sa "foloseasca toate mijloacele disponibile" si sa "actioneze puternic pentru a raspunde acestei noi provocari".

Printre aceste masuri, ministrii citeaza "instrumentele de aparare comerciala in cadrul regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC)" si alte instrumente pentru "modernizarea industriei europene a otelului" precum sustinerea inovarii.

Producatorii europeni de otel acuza China ca vinde in pierdere. Ministrul francez al Economiei Emmanuel Macron afirmase in ianuarie ca Europa, unde productia siderurgica a fost deja stopata in numeroase uzine, nu va accepta "dumpingul Chinei".

Otelul constituie unul dintre obstacolele in calea acordarii statului de economie de piata pentru China.

Uniunea Europeana este al doilea mare producator de otel din lume, dupa China, cu peste 177 milioane de tone produse anual, respectiv 11% din productia mondiala, potrivit cifrelor Comisiei. Circa 40.000 de locuri de munca au fost pierdute in acest sector in ultimii ani.