Deputatii verzi au denuntat "strategia de planificare fiscala agresiva" a lantului suedez Ikea, numarul unul la nivel mondial in domeniul vanzarii de mobilier, intr-un raport de ancheta obtinut sambata de AFP.

Magazin IKEAFoto: AGERPRES

Raportul arata, cu precadere, "modul in care intreprinderea multinationala suedeza este structurata astfel incat s-a putut sustrage platii unor impozite de peste un miliard de euro in ultimii 6 ani in detrimentul mai multor state europene", arata intr-un comunicat reprezentantii grupului Verzilor / ALE dinParlamentul European.

"In linii mari, IKEA a folosit lacunele fiscale oferite de Olanda, Belgia si Luxembourg", scriu eurodeputatii.

"Doar pentru anul fiscal 2014" raportul de ancheta evalueaza "pierderi fiscale de 35 milioane de euro pentru Germania, 24 de milioane de euro pentru Franta si 7,5 milioane de euro pentru Belgia".

Europdeputatii verzi au transmis o scrisoare catre Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenta, si catre Pierre Moscovici, comisarul european pentru fiscalitate, in care prezinta concluziile raportului de ancheta si ii invita sa lanseze o procedura de examinare a ajutoarelor de stat pentru a verifica posibilia existenta a unei incalcari a legislatiei europene in domeniu concurentei.