Romania risca o criza a tigarilor legale in aceasta vara, in perioada de varf a consumului, daca autoritatile nu acorda producatorilor de tutun o perioada de tranzitie de sase luni de la publicarea legii de transpunere a Directivei europene a tutunului si a normelor de aplicare a acesteia, a declarat luni Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria, citata de Agerpres.

Foto:

'Vom putea pune pe piata produse fabricate inainte de 20 mai 2016 (termenul de la care se aplica Directiva europeana a tutunului - n.a.), in limita stocurilor disponibile, dare acele stocuri nu vor acoperi toata perioada de vara, care este perioada de varf, in care se vinde foarte mult (...) Toata lumea produce pe stoc atat cat poate, ca sa incerce sa acopere cat se poate din perioada de vara, dar pericolul este clar. Riscam o criza a tigaretelor legale in perioada verii, care este perioada de varf. Contrabanda este in crestere, intotdeauna in anii electorali contrabanda creste. La vara, daca piata legala se blocheaza, piata va fi inundata cu produse din Ucraina, Macedonia, Moldova, cu produse facute in garaj si altele', a afirmat Gilda Lazar.

Stocurile producatorilor de tutun pot acoperi cateva saptamani de consum, iar in cazul JTI Romania stocul normal acopera o perioada de 25 de zile. Pentru stocurile de tigarete exista insa o serie de limitari - productia nu poate creste cu mai mult de 10% de la o luna la alta, limitarea fiind aplicata prin numarul de timbre fiscale acordate. Un alt blocaj pentru stocuri se refera la capacitatea de depozitare - industria functioneaza in regim de antrepozit fiscal, iar un atreprozit fiscal este autorizat pentru o anumita capacitate.

Companiile din industria tutunului au solicitat Guvernului, printr-o scrisoare semnata de conducerea British American Tobacco /BAT/, Japan Tobacco International /JTI/ si Philip Morris Romania, 'asumarea de urgenta a cadrului de reglementare clar, ferm si predictibil, care sa nu blocheze buna functionare a unui sector economic cu o pondere semnificativa in veniturile la bugetul de stat'.

JTI a organizat, luni, o vizita in fabrica sa din Bucuresti, pentru a demonstra practic de ce sunt necesare sase luni pentru adaptarea productiei locale la cerintele Directivei tutunului, care nu a fost inca transpusa in legislatia nationala.

'Directiva contine prevederi minimale valabile in toate cele 28 de state membre UE, iar fiecare stat membru, prin transpunerea directivei, poate sa modifice sau sa adauge (...) Daca legea va aparea in Monitorul Oficial pe 20 mai, vom putea pune pe piata produsele conforme cam de Craciun. Ca sa ne putem conforma si sa fim gata cu productia la 20 mai 2016 aveam nevoie ca legea sa fi fost publicata in Monitorul Oficial in decembrie 2015. Pana nu vedem legea si normele in Monitorul Oficial nu putem incepe tot acest proces (de conformare a productiei - n.a.) costisitor si care consuma timp', a afirmat Gilda Lazar.