​Premierul Dacian Ciolos l-a delegat pe Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, sa se ocupe de aplicarea legislatiei privind acordarea unui ajutor de stat marilor consumatori de energie electrica, prin exceptarea de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Potrivit deciziei publicate miercuri in Monitorul Oficial, masura a fost luata pentru a evita conflictul de interese. Reamintim ca printre beneficiarii ajutorului de stat se afla si Lafarge Ciment Romania SA, companie condusa pana in noiembrie 2015 de Costin Grigore Borc, actualul ministru al economiei.

Costin BorcFoto: AGERPRES

Potrivit actului publicat in Monitorul Oficial, decizia a fost luata si in conditiile in care Agentia Nationala de Integritate (ANI) a transmis, pe 22 februarie, o scrisoare catre Ministerul Economiei.

Mai exact, motivele emiterii deciziei de catre premier sunt urmatoarele:

  • Necesitatea stabilirii pana la data de 1 martie 2016 de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a cotei anuale obligatorii de achizitie de certificate verzi aferenta anului 2015
  • Cerinta legala a evitarii oricarei situatii de incalcare a regimului conflictului de interese, reglementat prin actele normative in vigoare, Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare
  • Continutul scrisorii nr. 3.204 din 22 februarie emise de Agentia Nationala de Integritate si adresate Ministerului Economiei

In aceste conditii, "incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei decizii, Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, exercita atributiile necesare pentru punerea in aplicare a dispozitiilor HG 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile", se precizeaza in decizie.

Ministerul Economiei a transmis la inceputul lui decembrie preseio lista cu 37 de companii beneficiare de ajutorul de stat prin HG 495/2014 privind exceptarile de la plata certificatelor verzi. Printre ele se afla si Lafarge Ciment Romania SA, compania condusa pana de curand de Costin Grigore Borc. HotNews.ro a aratat prin articolul "Razboiul preturilor la energia electrica" ca IMM-urile trebuie sa plateasca facturi la energie mai mari, suportand schema de sprijin pentru marii consumatori.

Cele 37 de companii beneficiare: Brikston Constructions Solutions SA, SC Messer Romania Gaz SRL, TMK Artrom SA, TMK Resita SA, SC Elsid SA, Stirom SA, Silcotub SA, SC Alum SA, SC Alro SA, Vimetco Extrusion SRL, SC Lafarge Ciment Romania SA, ArcelorMittal Galati SA, Carpat Cement Holding SA, ArcelorMittal Hunedoara SA, Rompetrol Rafinare SA, SC OMV Petrom SA (Rafinaria Petrobrazi), Chimcomplex Borzesti, Saint Gobain Glass Romania SRL, Azomures SA, Celco SA, SC Romcarbon SA, STG Steel SRL, Greentech SA, Greenfiber International SA, Kastamonu Romania SA, Linde Gaz Romania (Puncte de lucru Galati si Rm-Valcea), Carmeuse Holding SRL si Cieh Soda Romania, Electrocarbon Slatina, Petrocart SA, Altur SA, Holcim Romania, Comceh SA, Hipac Romania, Donalam SRL, Doosan IMGB si Siad Romania.

Pentru Lafarge, intervalul privind cuantumul ajutorului de stat este intre 1 si 2 milioane de euro.

Recent, furnizorii de energie electrica din Romania s-au plans ca se confrunta cu dificultati din cauza lipsei de decizie a autoritatilor, care, mai mult, recurg la interpretari diferite ale reglementarilor legislative. Reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) spun ca nu este clar cand si cum se aplica prevederile HG 495/2014 privind acordarea unui ajutor de stat marilor consumatori de energie electrica, prin exceptarea de la plata pana la 85% a certificatelor verzi.

Reprezentantii AFEER au solicitat sa comunice de urgenta interpretarea oficiala a prevederilor HG nr. 495/2014, referitoare la momentul aplicarii acordurilor de exceptare la plata a certificatelor verzi (CV) pentru marii consumatori de energie electrica, emise pe parcursul anului 2015. "Daca, pana cel tarziu la mijlocul lunii februarie, nu se vine cu o precizare clara privind momentul aplicarii acordurilor, furnizorii clientilor, care beneficiaza de exceptare, se vor afla in cateva situatii extrem de nefavorabile acestora", se arata intr-un comunicat al AFEER. Potrivit acestuia, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a informat ca exceptarea este valabila de la data emiterii acordului pentru consumator. In schimb, Ministerul Economiei a precizat, printr-o informare catre presa, ca se acorda exceptarea pentru intreg anul 2015.

In cazul in care ar fi luata in considerare informarea ANRE, s-ar putea ajunge in situatia achizitionarii unui numar mai mare de certificate verzi, iar clientul cu acord de exceptare sa refuze plata surplusului, considerand valabila comunicarea Ministerului Economiei, sustine AFEER. Sau ar mai putea exista situatia achizitionarii de certificate verzi conform infomarii Ministerului Energiei, dar furnizorul sa fie sanctionat de catre ANRE pentru neindeplinirea cotei obligatorii privind achizitia de CV-uri.

In aceste conditii, furnizorii au cerut Ministerului Economiei sa clarifice situatia.

Decizia privind instituirea unei scheme de ajutor de stat prin exceptarea marilor consumatori de energie electrica de la plata pana la 85% a certificatelor verzi a fost luata in 2014 de catre Guvernul Ponta. Cei mai mari consumatori, cei industriali, nu mai sunt obligati sa plateasca o mare parte din certificate verzi. Insa, cineva trebuia sa le plateasca, fiind estimata o suma de vreo 750 de milioane euro in zece ani. Asa s-a ajuns ca aceasta povara sa fie transferata asupra celorlalti consumatori.

Comisia Europeana a fost de acord cu acest ajutor de stat, insa in anumite conditii. Beneficiarii trebuie sa faca investitii in eficienta energetica, sa prezinte dovada realizarii lor, iar Ministerul Economiei, cel care gestioneaza ajutorul, sa faca analiza dosarelor si sa le aprobe. Insa, exista informatii potrivit carora acesti beneficiari nu sunt verificati daca au realizat sau nu investitiile, asa cum sustin cand depun cererile de exceptare.