Consiliul Concurentei a anuntat miercuri ca analizeaza operatiunea de concentrare economica prin care grupul Carrefour va prelua controlul asupra activitatii de retail operata in Romania sub marca 'Billa' a grupului Rewe (Billa Romania SRL si Billa Invest Construct SRL). Grupul francez Carrefour a anuntat in 22 decembrie 2015 semnarea unui acord de achizitie a 86 de supermarketuri Billa Romania. Desi tranzactia a fost notificata initial Comisiei Europene, Consiliul Concurentei din Romania a fost considerata autoritatea cea mai potrivita pentru a realiza o analiza detaliata a pietelor pe care Carrefour isi consolideaza pozitia in urma preluarii magazinelor Billa.

Carrefour RomaniaFoto: Agerpres

Potrivit Consiliului Concurentei, in urma acestei tranzactii, grupul Rewe isi va mentine celelalte activitati de retail din Romania, concentrandu-se asupra retelei sale de magazine de tip discounter.

Autoritatea de concurenta precizeaza ca 'va evalua operatiunea de concentrare economica din punct de vedere al compatibilitatii acesteia cu un mediu concurential normal, in conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice.

Carrefour este membra a Grupului Carrefour, ce activeaza pe piata comercializarii cu amanuntul de produse alimentare si nealimentare de consum curent in peste 30 de tari. In Romania, Carrefour opereaza prin intermediul magazinelor de tip hypermarket (Carrefour Hypermarket), supermarket (Carrefour Market), precum si a magazinelor de proximitate (Carrefour Express)".

Autoritatea de concurenta asteapta eventuale observatii sau puncte de vedere in legatura cu operatiunea de concentrare economica notificata, pana la data de 16 martie 2016.

Potrivit Marsanu.ro, tranzactia are o valoare de aproximativ 96 - 97 milioane de euro. Carrefour preia astfel 100% din actiunile Billa Romania, compania care gestioneaza afacerea de retail, respectiv 100% din actiunile Billa Invest Construct, firma prin care sunt detinute active imobiliare, terenuri pe care au fost ridicate magazinele din retea.