Statele Unite vor impune restrictii comerciale gigantului chinez al echipamentelor de telecomunicatii ZTE pentru incalcarea embargoului american impotriva Iranului, arata un document oficial obtinut luni de AFP.

Grupul chinez afirmase si el, tot luni, ca este amenintat de represalii comerciale americane si a anuntat suspendarea tranzactiilor cu actiunile sale pe bursele din Hong Kong si Shenzen.

Incepand de marti, ZTE va figura pe lista neagra a departamentului american de Comert (DoC), pe care sunt incluse companiile ale caror actiuni sunt "contrare securitatii nationale si intereselor de politica externa ale SUA", potrivit notificarii care urmeaza sa fi publicata in monitorul oficial american.

Potrivit acestui document, gigantul chinez a "re-exportat ilicit" echipamente vizate de sanctiunile americane impotriva Iranului, incalcand embargoul si folosind societati-paravan.

Notificarea oficiala nu precizeaza nici data tranzactiilor nici obiectul lor. Potrivit presei americane, investigatiile americane ar fi inceput in 2012.

Pe viitor, ZTE va trebui sa solicita autoritatilor americane o "autorizatie" speciala de fiecare data cand vor trebui sa achizitioneze orice produs in Statele Unite.

Chiar inainte de confirmarea oficiala, Beijingul a protestat afirmand ca se opune "ferm sanctiunilor americane care vizeaza societati chinezesti pe baza legilor nationale", a spus purtatorul de cuvant al ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hong Lei.

"Speram ca SUA vor inceta practicile eronate, astfel incat sa nu afecteze si mai mult relatiile bilaterale si cooperarea economica" intre cele doua tari", a sustinut Hong.

Washingtonul a acceptat sa ridice la jumatatea lunii ianuarie o serie de sanctiuni impotriva Teheranului, dar continua sa impuna un embargou legat de incalcarea drepturilor omului si de terorism, interzicand de facto companiilor americane sa revina in Iran.

Infiintat in 1985, ZTE propune echipamente si servicii in circa 160 de tari, dar se confrunta in ultima perioada cu presiuni tot mai mari.

Fondul norvegian de pensii, cel mai mare fond suveran din lume, s-a dezangajat din grupul chinez din cauza suspiciunilor legate de coruptie, a anuntat la inceputul lui ianuarie Banca Norvegiei.

Celalalt mastodont chinez al telecomunicatiilor, Huawei, nu are acces la proiectele de infrastructura din SUA si din Australia dupa ce au fost invocate motive de securitate, pe fondul temerilor ca echipamentele ar putea fi folosite pentru spionaj sau atacuri informatice.