Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anuntat, marti, in cadrul sedintei Comisiei Mixte, ca 2.000 de salariati vor fi concediati incepand cu data de 1 iulie 2016. Liderii de sindicat ameninta cu proteste si cer sa fie purtate noi negocieri, transmite Mediafax.

"Masurile organizatorice necesare in anul 2016, privind reducerea activitatii de exploatare a carbunelui si de producere a energiei electrice, vor avea ca efect desfiintarea unui numar de aproximativ 2.000 de posturi si implicit incetarea raporturilor de munca incepand cu data de 1 iulie 2016 a unui numar de 2.000 de salariati pentru motive care nu tin de persoana salariatului", se precizeaza in proiectul programului de restructurare pentru anul 2016.

Dintre cei 2.000 de angajati vizati, 1.070 sunt pensionabili pana la data de 31 decembrie 2019. Ceilalti provin de la UMC Husnicioara (483 de salariati), SE Chiscani (56 de salariati), Reprezentanta Bucuresti (6 salariati), Sector Seciuri (54 de salariati), Mina Tehomir (10 salariati) si alte categorii, inclusiv TESA (321 de salariati).

Sindicalistii care au purtat negocieri cu managerul interimar al CEO, Laurentiu Ciobotarica, s-au declarat nemultumiti de masuri.

"Absolut nimic bun nu s-a anuntat pentru salariatii CEO. Propunerea cu care vine partea administrativa nu poate fi acceptata sub nicio forma. E vorba de 2.000 de disponibilizari, de somaj tehnic, se vorbeste despre concediu fara plata, zile neplatite. Ceea ce prezinta actuala administratie, aceeasi care in decembrie anunta ca va curge lapte si miere, vine cu un program de restructurare cu care nu suntem de acord. Sper ca oamenii sa nu plece, cu exceptia celor care indeplinesc toate conditiile de pensionare, aproximativ 420 de salariati", a declarat Gabriel Caldaruse, presedinte Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO).

"S-a anuntat un program de eficientizare care presupune somaj tehnic, disponibilizari, cu care nu suntem de acord, mai ales in zona mea, in Rovinari, intrucat este deja deficit de personal. Cel mai mult carierele miniere sunt afectate", a declarat Constantin Mitrescu, vicepresedintele Federatiei Nationale Mine Energie.

Incepand din luna aprilie a acestui an, se anunta si intrerupere de activitate, pe o perioada de 21 de zile, pentru sute de salariati de la Sucurselele Electrocentrale Rovinari, Turceni, Isalnita, Craiova II si Chiscani.

Miercuri, liderii SMEO vor merge in Capitala, pentru a purta discutii cu ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, in timp ce Gheorghe Peptan, un alt lider de sindicat din zona Rovinari se afla de noua zile in greva foamei, in fata sediului CEO.