Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala anunta ca au verificat si monitorizat 4.690 de firme, care isi desfasoara activitatea in 112 dintre cele mai importante centre comerciale angro din Romania, in cadrul operatiunii "Cristal", care s-a derulat la nivel national in perioada 19 octombrie 2015 - 28 februarie 2016. Ca urmare a "scurtarii" lantului de aprovizionare cu marfuri de provenienta intracomunitara sau din import, firmele care au puncte de lucru, sedii sociale sau domicilii fiscale in zona complexului Dragonul Rosu, au fiscalizat sume cu 45% mai mari, prin emiterea de facturi cu TVA, au platit in vama cu 65% mai mult TVA aferenta produselor importate si au declarat cu 142% mai mult TVA de plata in trimestrul IV din 2015, comparativ cu aceeasi perioada din 2014.

ANAF in operatiune la Dragonul RosuFoto: ANAF

"Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala au verificat si monitorizat 4.690 de firme, care isi desfasoara activitatea in 112 dintre cele mai importante centre comerciale angro din Romania, in cadrul operatiunii "Cristal", care s-a derulat la nivel national in perioada 19 octombrie 2015 ¬ 28 februarie 2016. Subsecvent, prin operatiunea "Hermes" s-a inceput destructurarea lanturilor tranzactionale frauduloase si eliminarea intermediarilor cu potential fraudulos interpusi in lanturile si circuitele de comert angro, fapt care a determinat o crestere semnificativa a gradului de conformare fiscala a comerciantilor finali", transmite ANAF intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Ca urmare a 'scurtarii' lantului de aprovizionare cu marfuri de provenienta intracomunitara sau din import, firmele care au puncte de lucru, sedii sociale sau domicilii fiscale in zona complexului Dragonul Rosu, au fiscalizat sume cu 45% mai mari, prin emiterea de facturi cu TVA, au platit in vama cu 65% mai mult TVA aferenta produselor importate si au declarat cu 142% mai mult TVA de plata in trimestrul IV din 2015, comparativ cu aceeasi perioada din 2014", sustine Directia Antifrauda Fiscala din ANAF.

In cadrul operatiunii 'Cristal' au fost identificate prejudicii pentru asigurarea recuperarii carora au fost instituite 71 de masuri asiguratorii asupra unor active identificate in valoare totala de 16,78 milioane lei. Au fost constatate si contraventii pentru sanctionarea carora inspectorii antifrauda au dispus amenzi in valoare de 28,93 milioane de lei, confiscari de bunuri, venituri si numerar in valoare totala de 18,15 milioane de lei si suspendarea activitatii comerciale a 28 de puncte de lucru. De asemenea, in cazul a 233 de contribuabili a fost interzisa desfasurarea activitatii simultane de comert angro si cu amanuntul in aceeasi suprafata de vanzare. Inspectorii antifrauda au oprit si verificat in total 41.384 mijloace de transport marfa, care au tranzitat intrarile si iesirile din centrele angro - in medie, 354 mijloace de transport zilnic.

Inspectorii antifrauda vor continua sa monitorizeze activitatea centrelor comerciale angro din tara si vor efectua controale inopinate de minimum doua ori pe luna in special in Dragonul Rosu si in celelalte centre din regiunea Bucuresti-Ilfov, in scopul mentinerii trendului ascendent al gradului de conformare fiscala si al destructurarii circuitelor frauduloase interpuse pe lanturile de aprovizionare, incepand de la importuri si pana la beneficiarii finali.

Operatiunea "Hermes", declansata in luna octombrie 2015, valorifica informatiile colectate in scopul investigarii si destructurarii retelelor evazioniste utilizate pentru disimularea operatiunilor de import si comercializarea frauduloasa a marfurilor de provenienta extracomunitara, inclusiv in complexul comercial Dragonul Rosu.