Ministrul Agriculturii: Salamul de Sibiu nu poate fi produs decat de membrii Asociatiei, restul trebuie sa-si retraga produsele

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 18 martie 2016, 15:29 Economie | Companii

Salamul de Sibiu nu poate fi fabricat decat de producatorii din Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu, restul trebuie sa-si retraga produsele, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cu ocazia unui eveniment dedicat produselor care au obtinut protectie la nivelul Uniunii Europene.

"Cine are un produs Salam de Sibiu care nu respecta caietul de sarcini trebuie sa il retraga, trebuie sa discute cu Asociatia in cauza si sa obtina caietul de sarcini si astfel are dreptul de a produce", a precizat Achim Irimescu, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat in cadrul conferintei ca sunt si alti producatori care ar dori sa poata sa realizeze Salamul de Sibiu, dar ca sunt reguli clare pe care trebuie sa le respecte si ca nu Ministerul Agriculturii se ocupa de acest aspect.

Carmen Gavrilescu, reprezentanta Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu, a declarat ca toti cei care doresc sa realizeze acest produs trebuie sa aiba o fabrica, sa realizeze produsul conform caietului de sarcini si sa fie in arealul geografic.

Acesta a mai spus ca, in prezent, are o solicitare de la compania Cristim si ca daca indeplineste criteriile atunci va fi primita.

Salamul de Sibiu a dobandit, din 10 martie 2016, oficial, denumirea de Indicatie Geografica Protejata, la 20 de zile de la publicarea anuntului de inregistrare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenita de la porci ajunsi la maturitate si din slanina tare. Amestecul este umplut in membrane naturale si/sau colagenice si supus afumarii cu lemn de esenta tare, maturarii si uscarii la rece. Pentru maturare se utilizeaza produse alcoolice precum vinul alb, rosu sau rose, coniac, vinars, vinuri spumante, bere neagra. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) ¬ Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care contin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.

Romania are o traditie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care exista o documentatie foarte bogata care atesta ca produsul a inceput concomitent in doua zone diferite din Romania, arealul Sibiului (Medias) si cel al Vaii Prahovei.

Romania a reusit sa inregistreze la nivel european, ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP), Magiunul de Prune Topoloveni in anul 2011, Salamul de Sibiu si Telemeaua de Ibanesti in 2016.

Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96).












Material sustinut de Provident

​INTERVIU Stefan Liiceanu - trecerea de la carti la produse japoneze traditionale via piata financiara

Dupa 17 ani petrecuti in Japonia, timp in care a lucrat in domeniul financiar, Stefan Liiceanu a decis sa deschida in locul fostei Librarii Humanitas din Fundul Curtii, Takumi - un magazin in care sunt comercializate produse japoneze traditionale. In cadrul, proiectului "10 ani", Provident vrea sa arate cum se vede Romania ultimilor 10 ani, dar si Romania urmatorilor 10 ani, prin ochii unor tineri care au avut succes. "Cred ca cel mai important este sa faci ce iti place. Productivitatea se vede atunci cand faci ceva cu pasiune, nu cand faci ceva pentru ca trebuie."
2546 vizualizari
  • +1 (1 vot)    
    si noi cum stim cine este in acesta asociatie, (Vineri, 18 martie 2016, 17:17)

    bancher [utilizator]

    a producatorilor de salam de Sibiu? Pe piata salamul de Sibiu e produs de multe firme: Agrilcola, Angst, Gusturi Romanesti, Reinert, Carrefour, etc. Care e cel original?
  • +1 (1 vot)    
    acuratetea stirii (Vineri, 18 martie 2016, 17:53)

    ananstef [utilizator]

    din textul articolului deduc ca jumatate din titlu nu este corect: nu trebuie sa fii membru al asociatiei ci sa respecti caietul de sarcini.
  • 0 (0 voturi)    
    Ce are arealul Sibiului cu Prahova? (Vineri, 18 martie 2016, 19:35)

    sistemulparasimpatic [utilizator]

    Denumirea de salam ,,de Sibiu" a aparut in comunism, in anii '70 si nu are nimic de-a face cu perioada de dinainte de comunism si cu minciuna vehiculata ca era produs la Sinaia si intra in Imperiul Austro-Ungarprin vama de la Sibiu! Era facut la Medias, in jud. Sibiu si toti din judet ii spuneau salam de iarna, doar in alte parti ale tarii i se spunea ,,de Sibiu", pt ca venea de la un producator din jud. Sibiu.

    Mi-e sila de minciuna asta cu produsul la Sinaia! Poate la Sinaia se facea tot acelasi tip de salam de iarna, insa n-ar trebui sa se cheme ,,de Sibiu"!!!
  • -1 (1 vot)    
    Ce-i cu asociatia? (Vineri, 18 martie 2016, 20:10)

    gugurila [utilizator]

    Daca respecti metoda si esti in zona, dar nu esti membru in asociatie, atunci nu e salam de Sibiu?

    Partea asta cam pute... eu o traduc ca "daca nu esti in breasla noastra, nu intri pe piata".


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version