O investitie medie de 1 miliard de euro in explorarea si productia de petrol si gaze naturale genereaza un plus de 2,3 miliarde de euro in economia Romaniei, atat prin valoarea adaugata direct, prin activitatea companiilor din sector, cat si prin faptul ca buna lor functionare angreneaza pe orizontala si verticala un numar mare de furnizori si parteneri de afaceri, indica un studiu realizat de compania de consultanta KPMG la solicitarea asociatiei petroliere ROPEPCA.

Investitia de un miliard de euro se transfera suplimentar in restul economiei, prin asa numitul efect indus, intr-un castig suplimentar de 0,9 miliarde de euro, ceea ce ridica la 3,2 miliarde de euro impactul total al industriei de explorare si productie de petrol si gaze naturale in PIB.

Investitii pentru locuri de munca

Investitia luata ca etalon in studiu, de 1 miliard de euro, mentine locurile de munca pentru aproape 26.000 de oameni, implicati direct in sector. Suplimentar, alte 20.000 de locuri de munca sunt create sau mentinute in economia Romaniei, in celelalte sectoare. KPMG a calculat impactul total in ce priveste numarul de angajati la 45.900 de locuri de munca direct si indirect legate de industrie.

Companiile din industria de explorare si productie de petrol si gaze naturale reprezinta si un mare contributor la bugetul de stat. In urma nivelului de investitie evaluat in studiu, Romania castiga inca pe atat in taxe si impozite directe si asociate pe perioada unui deceniu. Pe parcursul ultimilor cinci ani, contributia anuala a sectorului de explorare si productie a titeiului si a gazelor naturale in ceea ce priveste valoarea adaugata creata a fost in medie de peste 1% din totalul PIB-ului Romaniei, indica studiul realizat de echipa KPMG.

Investitii pentru securitate energetica

In prezent, in Romania exista peste 400 de zacaminte petroliere si peste 13.000 de sonde active. In ceea ce priveste gazele, Romania a acoperit in 2014 aproape 93% din consum cu ajutorul resurselor interne (71,5 milioane barili echivalent petrol -bep), o productie ce face din Romania cel mai mare producator din Europa Centrala si de Est. De asemenea, productia interna de titei a acoperit 38,2% din consum, cu multe peste media europeana, unde importurile raspund cu aproape 90% la cererea de titei.

Romania este una dintre tarile cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa, avand rezerve dovedite de peste 640 milioane bep. Totusi, in absenta unor investitii semnificative, rezervele dovedite vor acoperi doar aproximativ 9 ani de productie de gaze naturale. O situatie similara se inregistreaza in privinta rezervelor de titei (peste 315 milioane bep. Si in acest caz, fara investitii semnificative, aceste rezerve vor acoperi doar aproximativ 12 ani de productie de titei.

”Ceea ce ne dorim este ca noul regim fiscal, indiferent cum va arata acesta, sa se aplice numai la acordurile noi de concesiune, nu si la cele vechi. Mai mult, statul ar trebui sa incurajeze companiile din sector, prin reducerea nivelului de taxare pentru zacamintele aflate deja in productie, nu numai pentru prelungirea duratei de viata, dar chiar pentru a asigura supravietuirea lor inca din acest an. Multe zacaminte sunt deja nerentabile din cauza pretului foarte scazut al titeiului si orice zacamant nerentabil va fi inchis de catre titular", afirma Artur Stratan, presedintele in exercitiu al ROPEPCA.

MembriiROPEPCAau realizat in anul 2014 investitii de aproximativ 1,5 miliarde de euro, iar contributiile lor la bugetul de stat au insumat 2,5 miliarde de euro. Acest impact economic a fost generat atat de sectorul de explorare si productie titei si gaze naturale, cat si de activitatile de rafinare si distributie de produse petroliere si gaze naturale, realizate de membrii ROPEPCA cu activitati integrate.

Vezi studiul aici: http://www.ropepca.ro/lib/foto/1459158254Impact%20of%20the%20onshore%20upstream%20oil%20and%20gas%20industry%20on%20the%20Romanian%20economy_20160222_ro.pdf

Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera ROPEPCA a fost infiintata in 2012 si cuprinde acum 19 membri dintre cei mai activi in industria onshore: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Bankers Petroleum, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Oilfield Exploration Business Solutions, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Sand Hill, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.