China si alte tari mari producatoare de otel nu au reusit sa convina asupra unor masuri pentru combaterea crizei globale din sector, partile implicate certandu-se asupra cauzelor supracapacitatii. Statele Unite au criticat abordarea Chinei, ceea ce a provocat un raspuns furios din partea Beijingului, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

O intalnire a ministrilor si oficialilor din comert din peste 30 de tari, gazduita de Belgia si OECD luni, a fost tinuta pentru a rezolva capacitatile excesive, dar s-a concluzionat doar ca problema poate fi rezolvata doar prin decizii structurale luate rapid.

Washingtonul a aratat cu degetul China pentru esecul discutiilor, spunand ca Beijingul trebuie sa actioneze impotriva supracapacitatii, in caz contrar putand sa se confrunte cu decizii comerciale din partea altor tari.

"Daca China nu incepe sa ia masuri rapide si concrete pentru a-si reduce productia si capacitatile industriale in excess, inclusiv din otelarii… problemele structurale fundamentale din industrie vor ramane si guvernele afectate - inclusiv cel al Statelor Unite - nu vor avea alta alternativa decat actiuni comerciale pentru a evita afectarea muncitorilor si industriilor locale", au spus Penny Pritzker, secretarul SUA pentru comert si Michael Froman, trimisul comercial american intr-un comunicat de presa.

Intrebat ce pasi va lua guvernul chinez dupa esecul discutiilor, purtatorul de cuvant al ministerului chinez al comertului, Shen Danyang a replicat: “China a facut deja mai mult decat trebuia. Ce vreti sa mai facem in plus?” “

Otelul este painea industriei, painea dezvoltarii economice. In prezent, marea problema este ca tarile care au nevoie de otelau un apetit scazut asa ca pare ca este prea multa mancare”, a adaugat oficialul chinez.

Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD) a spus ca la nivel global capacitatea de productie a otelului a fost de 2,37 miliarde tone in 2015, dar declinul activitatii a facut ca doar 67,5% din capacitate sa fie folosita, in scadere fata de nivelul de 70,9% din 2014.

Marea Britanie a simtit in mod deosebit reducerile de productie, in conditiile in care cel mai mare producator, Tata Steel, a anuntat planuri de retragere din tara, amenintand 15.000 de locuri de munca. Saptamana trecuta, peste 40.000 de otelari din Germania au iesit in strada pentru a protesta fata de dumping-ul chinez.

China, cel mai mare fabricant de otel din lume, a majorat exporturile in ultimii ani, in conditiile in care se zbate sa-si axeze economia pe o crestere bazata pe servicii, renuntand la concentrarea pe zona manufacturiera traditionala, incercand in acelasi timp sa-si tina la nivel inalt rata ocuparii fortei de munca.

In martie, exporturile de otel ale Chinei au sarit cu 30% fata de aceeasi perioada din anul anterior, pana la 9,98 milioane tone, in ciuda unei serii de masuri anti-dumping adoptate la nivel global.

Dar blamarea Chinei pentru probelmele din industria globala a otelului este pur si simplu o scuza facila pentru protectionism, si a arata astfel cu degetul este contra-productiv, se afirma intr-un comentatiu publicat luni de agentia de stiri oficiala a Chinei, Xinhua.

“Mai mult avantajul lor competitiv asupra tarilor asiatice a fost motorul cresterii exporturilor. Cred ca asta va continua si vor tine acele exporturi la niveluri relativ inalte in ciuda presiunilor pe care le observam acum”, a spus Daniel Hynes, strated in domeniul materiilor prime la ANZ Bank.

La conferinta de presa de dupa intalnirea de luni, falia adanca dintre China si ceilalti producatori a fost evidenta.

Comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, a insistat ca guvernele nu trebuie sa acorde subventii ce tin fabrici nerentabile in functiune si ca otelariile controlate de stat trebuie sa se supuna acelorlasi reguli ca cele private.

Ministrul adjunct al comertului din China, Zhang Ji, a spus ca tara sa si-a redus capacitatea de productie cu 90 de milioane de tone si planuieste sa o mai scada cu 100-150 milioane de tone.

“Asta este cu doar 10 milioane de tone mai putin decat capacitatea Europei”, a spus el, desi criticii afirma ca tara sa tot va mai avea o capacitate de circa un miliard dde tone, mult peste nevoile pe care le are China.