Peste 5.200 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi disponibilizati in perioada 2016-2020, conform unui plan anuntat de administratie, economiile obtinute in urma reducerilor de personal urmand sa aiba un impact semnificativ asupra rezultatelor economice ale unitatii in vederea redresarii situatiei financiare si a salvarii companiei.

Potrivit unui comunicat de presa postat vineri seara pe site-ul companiei energetice si citat de Agerpres, in acest interval de cinci ani vor fi disponibilizati 5.269 de angajati, dintre care 2.000 pana la 1 iulie 2016. Tot 2.000 de angajati vor fi disponibilizati in anul 2017, cate 407 de angajati in 2018 si in 2019, iar in 2020 urmand sa plece 455 de angajati. Dintre acestia, 1.448 sunt pensionabili ceea ce inseamna ca vor beneficia de veniturile de completare la care se adauga platile compensatorii si indemnizatiile de somaj. Redimensionarea corecta a numarului si a structurii de personal reprezinta unul din obiectivele planului de eficientizare pentru reducerea cheltuielilor companiei

"De exemplu, in activitatea de minerit, ponderea cheltuielilor cu personalul este foarte mare in structura costului total. In contextul dezvolt[rii durabile, in conditiile in care exista un trend crescator al costului cu certificatele de CO2, iar pretul de vanzare al energiei tinde sa ramana constant sau sa scada pe toate pietele de energie, societatea trebuie sa ia masuri din timp cu privire la redimensionarea, remodelarea si optimizarea activitatilor, in scopul stabilirii unui nivel si a unei structuri corecte a costurilor care sa asigure performanta, continuitatea si eficienta economica", a explicat managerul interimar al CEO, Laurentiu Ciobotarica.

Totodata, acesta a adaugat ca economiile totale facute prin intreg planul de reorganizare reprezinta 2,4 miliarde de lei pe urmatorii cinci ani, in conditiile in care compania va trebui sa se mentina in piata, iar reducerea costului cu personalul reprezinta doar o componenta a acestei economii. O atentie deosebita trebuie acordata realizarii investitiilor din zona miniera, compania avand deja o strategie in acest domeniu pentru urmatorii 15 ani; finantarea investitiilor in capacitatile de productie din minerit trebuie realizata si din surse proprii, compania avand deja angajamente importante pe termen mediu si lung pentru investitiile de mediu realizate in termocentrale.

"Mai simplu spus, va trebui sa ne concentram in viitor mai mult asupra investitiilor din zona miniera, altfel vom ajunge in situatia de a nu mai putea livra carbune propriilor termocentrale, ca sa nu mai vorbim de costurile mari cu exproprierile pentru extinderea perimetrelor miniere sau de cheltuielile de refacere a mediului si de conservare sau inchidere", a mai precizat Laurentiu Ciobotarica.

Dintre cei 2.000 de angajati care vor fi disponibilizati pana la 1 iulie 2016, 1.067 indeplinesc conditiile de pensionare, dupa cum urmeaza: 335 din zona de energie, 648 din zona de minerit, iar 84 din alte activitati. Potrivit calculelor prezentate in planul de reorganizare a companiei, venitul net de completare pe care il va primi fiecare angajat pensionabil disponibilizat va fi de 1.943 de lei lunar, in primul an, si de 1.224 de lei lunar pentru al doilea an. Suma neta totala, incluzand venitul de completare si platile compensatorii, pe care o va incasa un salariat va fi, la finalul celor doi ani, in medie, in baza unui scenariu initial propus de companie, de pana la 54.570 de lei. Restul personalului care va fi disponibilizat pana la 1 iulie 2016, respectiv 933 de angajati, face parte din zona de energie (86 de persoane), din zona de minerit (684 de persoane) si din alte activitati precum: personal cantine, personal reprezentante, ELCFU, TESA, operativi, PSI, personal medical, etc (163 de persoane).

"Raportat la structura actuala a personalului, o pondere importanta in randul personalului disponibilizat in cei cinci ani o va avea si personalul TESA, precum si personalul indirect productiv sau auxiliar, ca urmare a reducerii capacitatilor de productie existente, a externalizarii unor activitati, a remodelarii proceselor si procedurilor interne, a optimizarii fluxurilor de informatii si al circuitului de documente, precum si a implementarii unor solutii integrate operationale, de management si de control", a mai explicat Laurentiu Ciobotarica.

La sfarsitul anului 2016, Complexul Energetic Oltenia va avea 13.284 de angajati, iar economiile realizate pe durata acestui an isi vor produce efectele in perioada urmatoare. Cheltuielile cu platile compensatorii se vor ridica, la nivelul anului 2016, la aproximativ 50 milioane lei, iar pana in 2020 vor scadea pana la 11 milioane lei. Dintre cei 2.000 de angajati care vor fi disponibilizati in anul 2017, pensionabili sunt 381, iar restul de 1.619 vor fi din energie (386), minerit (1.063) si alte activitati (170). Incepand cu anul 2018 nu va mai fi disponibilizat personal pensionabil, ceea ce inseamna ca, din totalul de 5.269 de persoane disponibilizate de-a lungul celor cinci ani, 1.443 se incadreaza in categoria celor pensionabili. In anii 2018 si 2019 vor fi disponibilizate cate 372 de persoane din minerit si cate 35 din alte activitati (TESA, operativi, PSI, personal medical).

Dupa ultima etapa a planului de disponibilizari, din 2020, cand vor fi concediati 455 de persoane (420 din minerit si 35 din alte activitati), Complexul Energetic Oltenia va ramane cu aproximativ 10.000 de angajati. In urmatoarele doua luni, in cadrul CEO va fi implementata o noua organigrama prin care numarul posturilor de conducere din companie va fi redus cu 20% intr-o prima etapa.

"Intreg planul de eficientizare, reorganizare si restructurare a fost avizat de Consiliul de Supraveghere al CEO, iar planul de disponibilizare, parte integrata a acestuia, trebuie agreat cu partenerii sociali semnatari ai contractului colectiv de munca, in sensul stabilirii criteriilor de disponibilizare si a pachetelor compensatorii", a mai afirmat Laurentiu Ciobotarica.