Marii petrolisti sunt acum marii chimisti. Timp de multi ani, industria de transformare a gazului si petrolului in substante chimice folosite pentru fabricare a orice - de la pungi de plastic la vopsea - a fost coltisorul prea putin iubit al celor mai mari companii petroliere, scrie Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acum este vedeta, atenund situatia gigantilor din domeniu - de la Exxon Mobil Corp. la Royal Dutch Shell - in cea mai mare criza a preturilor mici din ultimul deceniu.

Substantele chimice reapar in prim plan, a intarit miercuri Simon Henry, directorul financiar al Shell, cea mai mare companie petroliera europeana.

In vremuri bune pentru aceste companii, cand preturi mari ale petrolului si gazului produc profituri de miliarde, departamentul chimic este o nota de subsol in tabelul cu profituri si pierderi.

Astazi, cand majoritatea marilor companii petroliere pierd bani cu unitatile de productie si explorare, petrochimia a devenit una dintre sursele majore de venituri, daca nu chiar cea mai mare.

Afacerea petrochimica isi ia elanul exact din acelasi factor ce trage in jos unitatile de productie si explorare: preturile mici ale gazului si petrolului. Mai exact, materiile prime ieftine inseamna marje de profit mai mari in acest sector.

“Petrochimia a mers foarte bine”, a declarat directorul financiar al Total SA, Patrick de la Chevardiere.

Exemplul Exxon

In primul trimestru, unitatea chimica a generat aproape trei sferturi din cele 1,8 miliarde de dolari raportate ca profit. Intre ianuarie si martie a adus 1,36 mld. dolari producand substante chimice precum etilena si propilena.

In aceeasi perioada, Exxon a pierdut 76 de milioane de dolari pompand petrol si gaz.

In urma cu doi ani de zile, cand petrolul se tranzactiona peste 100 de dolari barilul in primul trimestru din 2014, sectorul chimic acoperea mai putin de 13% din profitul Exxon in conditiile in care afacerea cu gaz si titei a produs un profit de 7,8 mld. dolari.

Un semn care arata cat de mult se bazeaza astazi companiile petroliere pe unitatile petrochimice este si faptul ca Jeffrey Woodbury, vicepresedinte pentru relatia cu investitorii la Exxon a spus ca afacerea din chimie este evidentiata primului trimestru.

Desi nu la fel de mari, cifrele sunt semnificative si la Shell. Sectia chimica a adus 377 milioane de dolari in primul trimestru, in conditiile unui venit net ajustat in aceeasi perioada de 1,55 mld. dolari.

Sectorul chimic a preluat stafeta de la cele de rafinare si de trading, care au evoluat solid anul trecut. Desi ambele inca merg bine, in primul trimestru marjele de rafinare au scazut semnificativ comparativ cu aceeasi perioada din 2015.

In randul companiilor majore petroliere inclusiv Total si British Petroleum trendul a fost similar - daca nu chiar la nivel extrem - in primul trimestru. Chevron Corporation, care imparte afacerea petrochimica cu Phillips 66 intr-o societate mixta, a beneficiat mai putin.

“Puternicul sector petrochimic a fost trasatura evidentiata a evolutiei profiturilor, consistent ca trend in cadrul unor alte nume din randul marilor petrolisti”, a explicat Alastair Syme, analist pe sector in cadrul Citigroup, in cadrul unei note catre clienti.

Shell a anuntat ca marjele de profit din Asia din transformarea naftei - un produs al rafinarii de petrol - in produse petrochimice precum etilena a fost cu 82 de procente mai mare in primul trimestru decat in perioada similara din 2015.

Pe masura ce preturile gazului si petrolului incep sa creasca, marjele din petrochimie vor incepe probabil sa scada.

Totusi, sefii din petrol cred ca puterea afacerii lor chimice are radacini adanci.

Cererea pentru plastic in pietele emergente ramane puternica, in ciuda incetinirii economice, in conditiile in care tot mai multi oameni intra in randul clasei mijlocii.

Poate si mai important, companii precum Shell si Exxon au investit in noi fabrici - sau au retehnologizat unele existente - pentru a profita de abundenta unui produs colateral al boom-ului industriei de sist din Statele Unite, cunoscut ca etan.

In loc sa consume produse rafinate mai scumpe, precum nafta, ca materii prime pentru facnricile petrochimice, ele folosesc direct etanul, mai ieftin.