Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru facilitarea accesului fermierilor la platile directe si ajutoarele nationale tranzitorii si pentru extinderea categoriei de beneficiari la aceasta forma de sprijin financiar, se arata intr-un comunicat de presa. Una dintre masuri este prelungirea termenului cu o luna pana la care fermierii pot depune cererile unice de plata fara a se percepe penalitati de intarziere. O alta prevedere a actului normativ este infiintarea functiei de atasat agricol, functie publica ce va avea rolul sa asigure reprezentarea Romaniei in tari membre UE sau in tari terte, in domeniul politicii agricole comune si promovarii produselor agroalimentare.

Aceste functii de atasat agricol pot fi ocupate de functionari publici din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al institutiilor subordonate acestuia, in urma concursului organizat in acest scop, in conditiile Legii privind Statutul functionarilor publici. Criteriile de selectie si modalitatea de organizare a concursului se aproba prin ordin comun al ministrilor Agriculturii si Afacerilor Externe. Stabilirea tarilor si a perioadei in care se efectueaza misiunile de reprezentare se face prin ordin al ministrului Agriculturii, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe.

In acest moment, Ministerul Agriculturii are in vedere infiintarea a 12 posturi de atasat agricol, carora li se va asigura salarizarea similara functiilor indeplinite in cadrul misiunilor si reprezentantelor Romaniei din strainatate, cu incadrarea in bugetul alocat pentru 2016.

Decizia infiintarii acestor functii a fost luata de Guvern avand in vedere ca in cadrul UE sectorul agricol are o pondere importanta atat prin politicile sectoriale complexe si de dezvoltare rurala promovate, cat si prin alocarile bugetare. Romania, unul dintre principalele state membre agricole, are interesul sa stabileasca si sa mentina legaturi stranse cu statele care au interese apropiate din aceasta perspectiva. De asemenea, reformele preconizate in cadrul Politicii Agricole Comune 2014-2020 si discutarea perspectivei financiare comunitare presupun o buna cooperare cu ministerele agriculturii din statele UE. In acelasi timp, cresterea competitivitatiisi capacitatii de productie a agriculturii romanesti, preconizata pentru urmatorii ani, presupune redinamizarea exportului si stabilirea de contacte intre potentiali parteneri de afaceri din Romania si din alte state.

Functia de atasat agricol se regaseste si in practica altor state cu interese in domeniul alimentar precum Franta, Olanda, Austria, Danemarca, Polonia, Ungaria, Israel, SUA.

In ceea ce priveste depunerea cererilor de plata, potrivit legislatiei actuale si regulamentului european, termenul este 15 mai. Insa, pana in prezent, au depus cererea unica de plata aproximativ 598.000 de fermieri din cei circa 1.000.000 de fermieri potentiali beneficiari ai platilor.

In cadrul reuniunii Comitetului de Plati Directe si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene din data de 4 mai 2016 s-a stabilit si votat prin procedura scrisa, in unanimitate, o derogare de la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 in ceea ce priveste data limita pentru depunerea cererii unice de plata pentru anul 2016, agreandu-se faptul ca textul va fi inaintat spre adoptare in data de 13 mai 2016. Data limita pentru depunerea cererilor unice de plata prevazuta de Regulamentul mentionat anterior este 15 iunie 2016, statele membre urmand sa fixeze la nivel national data limita pana la aceasta data.

Prin adoptarea Ordonantei de Urgenta va fi permis Romaniei sa prelungeasca termenul limita de depunere a cererilor de plata in limita termenului de 15 iunie 2016.

De asemenea, prin actul normativ se extinde categoria potentialilor beneficiari de plati, prin introducerea universitatilor, institutelor, statiunilor didactice, fermelor de cercetare si productie agricola, statiunilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol si altor organisme si organizatii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finantare.

La solicitarea principalelor asociatii de crescatori de animale, pentru a beneficia de platile pe suprafata, pentru cca. 1 milion ha de pajisti concesionate de la autoritatile locale, se reincadreaza in categoria potentialilor beneficiari ai platilor, asociatiile crescatorilor de animale, deoarece, conform prevederilor actuale ale OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea nu mai puteau depune cererea unica de plata si, implicit, nu mai beneficiau de platile pe suprafata.

In perioada 2015-2020 Romania beneficiaza de circa 10,85 miliarde de euro in cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune.