O analiza a Consiliului Concurentei asupra industriei farmaceutice arata ca medicamentele generice patrund foarte greu pe piata, fiind promovate de catre medici in special medicamentele inovative. Recomandarile Consiliului Concurentei vor fi prezentate intr-o saptamana. Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, sunt medicamentele inovative sunt promovate mai mult deoarece si bugetele pentru marketing sunt mai mari.

MedicamenteFoto: MorgueFile.com

"Ce am vazut noi in cadrul acestei analize este ca in continuare se prescriu surprinzator de mult medicamentele mai scumpe, asa-numite medicamente inovative, si nu variantele lor mai ieftine, care sunt medicamentele generice", a spus Chiritoiu cu ocazia prezentarii raportului anual pentru 2015.

Acesta considera ca cel care are de pierdut este pacientul. "Medicii prescriu influentati in parte si de sumele mari pe care le au la dispozitie firmele farmaceutice pentru promovarea medicamentelor. Sunt preturi mai mari aprobate de stat pentru acelasi medicament, ceea ce face sa existe mai multi bani la dispozitia anumitor companii care pot folosi aceste fonduri suplimentare ca sa stimuleze medicii sa prescrie respectivele medicamente", a explicat Chiritoiu.

Concluziile analizei vor fi fi puse in dezbatere publica timp de o luna, dupa care vor fi purtate discutii cu Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Sanatate si Agentia Nationala a Medicamentelor.