Prima etapa a vizitei in SUA a premierului Dacian Ciolos a inclus o vizita la centrul de cercetare avansata al Ford Motor Company, compania care, de la preluarea uzinei de la Craiova, a investit peste 1 miliard de euro pentru sustinerea operatiunilor in Romania, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Potrivit acestuia, premierul a invitat compania Ford sa extinda productia in Romania, luand in considerare elemente de tehnologie, care sa tina de autoturismele ecologice si electrice.

"Vrem ca uzina de la Craiova sa se dezvolte pe liniile de productie agreate cu statul roman, in interesul producatorului american si al economiei din zona. Statul roman va acorda intregul sprijin pe care il poate sustine in conditiile legii, pentru consolidarea acestei investitii. Consider ca oportunitatile sunt mai mari si am invitat compania Ford sa se gandeasca la dezvoltarea si extinderea productiei cu elemente de tehnologie inovatoare, care sa tina de autoturismele ecologice si electrice, care, am vazut la centrul lor de inovatie, sunt autoturismele viitorului", a declarat premierul Dacian Ciolos.

Potrivit comunicatului Guvernului, vizita de la centrul de la Dearborn, langa Detroit, a cuprins o trecere in revista a centrului de cercetare, a centrului pentru vehicole autonome, noi tehnologii si stocare a energiei ss materialelor avansate. Tot aici, premierul s-a intalnit cu un grup de ingineri romani care lucreaza in acest centru de excelenta al industriei auto. Delegatia romana condusa de premier a avut discutii cu conducerea companiei, reprezentata de Mark Fields, CEO Ford Motor Company, Zoad Ojakli , vicepresedinte al grupului Ford pentru relatii internationale, Stephen Biegun, vicepresedinte relatii guvernamentale internationale si d-na Sarah Cartmell, director relatii internationale. Premierul Dacian Ciolos si-a manifestat interesul pentru continuarea investitiilor in uzina de la Craiova, conform noilor angajamente confirmate prin intalnirile intre oficiali romani si conducerea locala a companiei.

Un alt subiect de interes l-a reprezentat sustinerea de catre compania Ford a demersului de a dezvolta un mediu propice pentru dezvoltarea elementelor inovatoare si a productiei de componente, se mai arata in comunicat. De asemenea, premierul Ciolos a invitat compania americana sa se implice in organizarea invatamantului vocational pentru care Guvernul Romaniei pregateste un cadru institutional adecvat.

In cursul zilei de luni, premierul a avut si un pranz de lucru impreuna cu o serie de reprezentanti din conducerea unor companii din zona Michigan interesate de a investi sau deja active in Romania, ca Waldbirdge, Federal Mogul, Steelcase Inc, Kimball Electronics, Delphi, Michigan Economic Development Corp.

Programul a mai a mai inclus o intalnire cu primarul orasului Detroit, Micheal Duggan.

Ford produce, in acest moment, la Craiova, monovolumul de mici dimensiuni B-MAX si motorul Ford de 1.0 l EcoBoost - singurul motor din lume care a primit distinctia de "Motorul International al Anului" pentru trei ani consecutiv.

In uzina Ford din Craiova a fost produs modelul Ford Transit Connect, din 2009 pana in 2012, iar Ford B-MAX s-a lansat in martie 2012. In 2013, vanzarile au trecut de 67.000 unitati. Cea mai buna luna de vanzari a fost martie 2013, cand s-a depasit pragul de 8.000 de unitati.

In 2015 au fost produse 47.967 unitati Ford B-MAX, in 2014 au fost fabricate 52.829 exemplare, iar in 2013 un total de 68.339 modele B-MAX. Cererea pentru acest model a scazut constant de la momentul lansarii si pana in prezent.

La 22 martie 2016, Jim Farley, Presedinte si CEO Ford Europa, a confirmat ca Ford Motor Company urmeaza sa investeasca pana la 200 de milioane de euro pentru a produce SUV-ul de mici dimensiuni EcoSport in fabrica de la Craiova, incepand cu toamna lui 2017.