Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) a anuntat ca va intrerupe temporar, in perioada 26.05.2016- 15.06.2016, posibilitatea de initiere in SEAP (www.e-licitatie.ro) a procedurilor de atribuire, din cauza unor disfunctionalitati de natura tehnica si operationala. Aceste disfunctionalitati ar fi cauzate de intrarii in vigoare a noilor legi in domeniul achizitiilor publice si totodata a abrogarii prevederilor referitoare la evaluarea documentatiilor de atribuire de catre ANAP. Reprezentantii Asociatiei Nationale a Specialistilor in Achizitii au reactionat, spunand ca masura este pripita si neprofesionista, existand riscul de reziliere a contractelor de finantare din bani europeni.

"Incepand cu data de 26.05.2015, data intrarii in vigoare a noilor legi in domeniul achizitiilor publice si totodata a abrogarii prevederilor referitoare la evaluarea documentatiilor de atribuire de catre ANAP, dar si a Hotararii Guvernului nr. 1660 din 22 noiembrie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica prin mijloace electronice din Ordonata de urgenta a Guvernului nr. 34/2006, nu se vor mai putea initia proceduri de achizitie publica. Aceasta intrerupere este temporara, pana cel tarziu in data de 15 iunie 2016", se arata intr-un comunicat al ANAP.

Potrivit Agentiei, procedurile care sunt in acest moment in desfasurare, se vor derula fara impedimente.

Intreruperea este cauzata de disfunctionalitati de natura tehnica si operationala de la nivelul sistemului. Pana la acest moment nu a fost finalizata metodologia referitoare la fluxul de initiere in SEAP a procedurilor de atribuire, care trebuie adaptata la noua legislatie, se precizeaza in comunicat.

Varianta finala a pachetului legislativ a fost adoptata de Parlamentul Romaniei in data de 10 mai 2016 iar Normele metodologice de aplicare a noilor legi sunt pregatite pentru a fi aprobate in Guvern.

In aceste conditii, ANAP cere sa fie avuta in vedere elaborarea si transmiterea spre evaluare a documentatiilor de atribuire incepand cu data operationalizarii sistemului informatic de la nivelul SEAP, adica incepand cu 15 iunie 2016.

Anuntul ANAP nu a fost insa primit bine de Asociatia Nationala a Specialistilor in Achizitii. Aceasta arata printr-un comunicat de presa ca "a luat cunostinta cu ingrijorare despre disfunctionalitatile generate de lipsa de pregatire a implementarii noului pachet legislativ privind achizitiile publice intrat in vigoare in data de 26.05.2016"

Reprezentantii Asociatiei spun ca potrivit acestei decizii luate de oficialii guvernamentali, toate achizitiile publice initiate in perioada 26.05.2016 - 15.06.2016 vor fi amanate, iar toate Autoritatile Contractante din Romania vor fi nevoite sa stopeze initierea oricaror licitatii pentru o perioada de 20 zile.

"Masura apare ca fiind pripita si neprofesionista, fiind promovata dupa mai mult de 2 ani de la adoptarea Directivelor europene in materie. Transpunerea de catre statul roman a normelor europene in materia achizitiilor s-a derulat lent, cu ezitari si amanari succesive. Rezultatul a fost promovarea unui text greoi, cu un continut stufos (4 legi in loc de una si suficiente necorelari care vor genera noi modificari), fara diminuarea sau chiar eliminarea elementelor de interpretabilitate consacrate de legea anterioara (OUG nr. 34/2006), care induc teama si riscuri de natura penala functionarilor din autoritatile publice", se arata in comunicatul asociatiei.

Aceasta atrage atentia ca in ciuda asigurarilor date de ANAP ca problema ca fi remediata cel tarziu la 15.06.2016, in absenta publicarii in Monitorul Oficial a normelor de aplicare ale celor patru legi privind achizitiile publice, achizitiile sectoriale, concesiunile si remediile, deblocarea tehnica a SEAP nu va duce la normalizarea situatiei.

"Am considerat necesar sa atragem atentia asupra acestui aspect deoarece implicatiile blocarii procedurilor de achizitii publice sau realizarea acestora in conditii neconforme neimputabile autoritatilor contractante are numeroase repercusiuni inclusiv sub forma corectiilor aplicate sau chiar a riscului de reziliere a contractelor de finantare din bani europeni. Ca asociatie de profil, suntem obligati sa aducem in atentia opiniei publice si institutiilor implicate in gestionarea fondurilor publice ca aceasta situatie este fara precedent in Uniunea Europeana. Consecintele previzibile induc crearea unor serioase blocaje la nivel economic din cauza lipsei de viziune si profesionalism a guvernantilor care au avut timp de 2 ani sa propuna un pachet de legi cu eficienta practica. Conducerile succesive din cadrul ANRMAP, ANAP si implicit a Ministerului Finantelor Publice au impins decizia catre termenul limita. Suntem in situatia in care textul adoptat de Parlament nu are aplicabilitate practica in lipsa promovarii din timp a unor norme de aplicare si totodata constatam lipsa unei platforme electronice adecvate, care sa permita publicarea anunturilor de licitatie. Lipsa de coordonare si capacitate administrativa afecteaza grav o piata a achizitiilor aproximate ca peste 15 miliarde EURO anual. Credem ca in astfel de situatii de schimbare sistemica, se impune o mai buna coordonare a factorilor decizionali si a institutiilor implicate, crearea unui roadmap cunoscut si respectat de toate partile. S-ar fi impus, astfel cum ANSA a propus deja, luarea in considerare a unei perioade tranzitorii care sa fi permis aprobarea legislatiei tertiare tinand cont de forma publicata a legilor, ajustarea aspectelor tehnice si organizationale determinate de o astfel de modificare de paradigma.

Ne exprimam ingrijorarea si tragem un semnal de alarma privind viitorul sumbru pentru absorbtia fondurilor europene nerambursabile alocate de UE in perioada de programare 2014-2020, si solicitam ANAP urgentarea adoptarii normelor de aplicare ale noilor legi, crearea unui sistem electronic prietenos si simplificat, precum si definitivarea implementarii Unitatilor centralizate de achizitii (UCA) sau orice solutie adecvata de profesionalizare reala/ certificare / asigurare profesionala in domeniul achizitiilor publice", se mai precizeaza in comunicatul Asociatiei Nationale a Specialistilor in Achizitii.