Un grup de patru studenti aflati in al saselea semestru de studiu in domeniul Ingineriei Forestiere la Universitatea de Stiinte Aplicate Weihenstephan-Triesdorf din Freising, Germania, a ales Romania pentru cele 18 saptamani de internship de care au beneficiat in acest an, prin programul Erasmus+ desfasurat in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara.

”Scopul nostru a fost sa vedem cum se gestioneaza padurile in Romania, sa invatam lucruri noi si sa le comparam cu sistemul german. La noi in tara invatam doar despre procedurile noastre, despre felul in care administram noi padurea. Suntem cu totii de acord ca este extrem de important sa experimentam mai mult decat facultatea ne poate invata. Asadar, cum niciunul dintre noi nu era familiarizat cu abordarea din Romania privind administrarea padurilor, am vrut sa descoperim practicile locale in ceea ce priveste gestionarea durabila a fondului forestier. Am descoperit ca, in multe cazuri, acest lucru se realizeaza asa cum am invatat la Weihenstephan-Triesdorf, ceea ce ne confirma ca silvicultura globala se afla pe drumul cel bun”, a apreciat Joschija Spathe, unul dintre studenti.

La mijlocul lunii mai, studentii s-au aflat in vizita si la fabrica de cherestea din Radauti a companiei Holzindustrie Schweighofer. Acolo, viitorii specialisti in domeniul silvic au explorat una dintre cele mai moderne unitati de prelucrare a lemnului din Europa.

Studentii au aratat un interes special aspectelor legate de modalitatile de valorificare a lemnului si tehnologia sa de prelucrare.

”Unitatea de productie a Holzindustrie Schweighofer din Radauti ne-a lasat impresia unei fabrici foarte bine organizate si foarte bine conduse. Este cea mai mare pe care am vazut-o pana acum. Dimensiunea ni s-a parut cumva coplesitoare, dar in sens pozitiv. Am fost uimiti de deschiderea pe care compania ne-a aratat-o, oferind din timpul sau unor ᅡsimpliᅡ studenti germani. A fost o experienta interesanta sa vad cum materialul lemnos este bine gestionat si prelucrat de o companie serioasa si de incredere, care furnizeaza cherestea produsa in mod sustenabil”, a explicat Spathe.

Holzindustrie Schweighofer este deschisa dialogului transparent. Are un rol activ in discutii cu persoanele interesate de prelucrarea durabila si responsabila a lemnului, de la studenti, pana la organizatiile de mediu, societatea civila, jurnalisti, experti sau reprezentanti ai industriei de profil. Vizita studentilor germani la fabrica din Radauti a Holzindustrie Schweighofer se inscrie intr-o arie larga de preocupari ce vizeaza sprijinirea viitorilor specialisti in domeniul forestier. Pe langa acestea, compania se implica in educatia si dezvoltarea profesionistilor din Romania.

Despre Holzindustrie Schweighofer

Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer si isi are originile intr-o afacere de familie austriaca, cu peste 400 de ani de experienta in industria de prelucrare a lemnului.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrica de cherestea in Romania in anul 2003, la Sebes. In prezent, compania opereaza pe plan local alte doua fabrici de cherestea - la Radauti si Reci, o fabrica de panouri incleiate din lemn masiv la Siret si una de panel la Comanesti, generand aproape 3.000 de locuri de munca direct in aceste locatii si mai mult de 10.000 de locuri de munca indirect, in industrii conexe. Din octombrie 2015, din Grupul Schweighofer face parte si o fabrica de cherestea in Germania. De asemenea, compania produce vascoza si bioenergie si are activitati in silvicultura si afaceri imobiliare.