Productia de aur a devenit in Rusia un domeniu extrem de ademenitor, relateaza cotidianul Vremya Novostei, cu tot mai multe companii doritoare sa dezvolte afaceri in acest domeniu. Active „aurifere” apar nu doar in structurile marilor holdinguri, dar si a marilor companii metalurgice.

Una din marile companii metalurgice este Severstal, care intentioneaza sa creeze peste cinci ani o impresionanta companie aurifera. In acelasi timp, co-proprietarul celei mai importante intreprinderi de resort din Rusia, „Polius Zoloto” , Mihail Prohorov, sustine ca nu exclude vanzarea licentei de exploatare a zacamantelor pe care le considera de risc.

in prezent, noteaza Vremya Novostei, Severstal finalizeaza procedura de absorbtie a companiei irlandeze Celtic Resources, care anul trecut a produs circa doua tone de aur.

Nu este totusi primul activ de acest gen al Severstal. La sfarsitul lunii octombrie, compania a cumparat societatea Neriungri-metallik, contra sumei de 258 milioane dolari. In opinia expertilor, dorinta companiei rusesti de a-si extinde afacerile cu aur este pe deplin justificata.

Daca Severstal va reusi sa-si duca planul la bun sfarsit peste cativa ani va infiinta o intreprindere cu o productie anuala de aproape 5 tone de aur, urcand pe locul cinci in Rusia, dupa Polius-Zoloto (37,8 tone, conform datele de la sfarsitul lui 2006), Peter Hambro (8 tone), Politmetall (7,9 tone), Highland Gold (5,2 tone).