Anul trecut s-au vandut in lume aproape 250.000 de roboti industriali, avans de 12% fata de 2014, motorul cresterii fiind dat de companiile chineze si de sectorul auto, arata datele International Federation of Robotics (IFR). Tot mai multi roboti sunt scosi din custile speciale si lucreaza alaturi de oameni, iar avansul in domeniul senzorilor si al inteligentei artificiale fac ca robotii sa fie tot mai sofisticati. Se estimeaza ca segmentul va creste mult timp de acum inainte, mai ales in zonele unde companiile nu gasesc oameni pentru munci grele si repetitive.

Roboti industrialiFoto: MINI

Vanzarile de roboti industriali au crescut cu 12%, pana la 248.000 de unitati, cei mai multi fiind vanduti in China: 68.000. In 2009 se vindeau in lume in total doar 60.000 de roboti industriali si in toate fabricile existau un milion de roboti, iar estimarile arata ca se va ajunge la un total de 2,3 milioane in 2018.

Tendintele arata ca nu tarile dezvoltate cresc cel mai puternic la capitolul roboti industriali adusi in fabrici, ci China devine o forta. Gigantul Foxconn anunta recent ca va cumpara 60.000 de roboti pentru fabricile sale din China si pretul acestor utilaje scade, in timp ce capacitatile robotilor cresc datorita senzorilor tot mai performanti si a inteligentei artificiale.

Datele IFR arata ca in Europa s-au vandut 50.000 de roboti industriali anul trecut, trei tari stand cel mai bine: Germania (20.000 unitati), Italia (6.700) si Spania (3.800). SUA a adaugat 27.000 de roboti, iar Mexic, 5.500 (dublandu-si intr-un singur an vanzarile datorita fabricilor auto care exporta in SUA, Canada si America de Sud).

In afara de uriasa piata chineza (68.000 unitati). alte doua piete stau foarte bine in Asia (Coreea de Sud, 37.000 si Japonia, 35.000).

Dat fiind ca robotii devin tot mai sofisticati, in unele fabrici acestia nu mai lucreaza in acele custi speciale, ci "cot la cot" cu muncitorii.

Industria auto contribuie cel mai mult la cresterea numarului de roboti, urmata de electrice si electronice.

Interesant este ca aceasta crestere a numarului de roboti industriali nu se va "traduce" printr-o scadere a numarului de angajati fiidca multe companii care cumpara roboti fac asta pentru ca dupa ce angajatii ies la pensie nu gasesc suficienti dornici sa faca muncile repetitive, periculoase, plictisitoare sau murdare, este de parere Per Vegard Nerseth, sef de robotica la ABB, citat de Financial Times.